Tornádo prinášalo teror, násilie, mučenie

thumbnail

Prvý ukrajinský pokus ozrejmiť zločiny dobrovoľníkov. V Kyjeve sa koná súdny proces, ktorý sleduje celá Ukrajina – proces, ktorý priam rozčesol celú ukrajinskú verejnosť na oboch stranách hranice občianskej vojny – na území, ktoré kontroluje vláda v Kyjeve, aj na teritóriu, ktoré nie je pod jej kontrolou. Tou nepokojnou hranicou je v súčasnosti rieka Severskij Donec. Na lavici obžalovaných sedí jedenásť príslušníkov osobitnej dobrovoľníckej roty Tornádo aj so svojím veliteľom Ruslanom Oniščenkom, už predtým trikrát súdeným za znásilňovanie a lúpež. Obvinení sú zo zorganizovania zločineckej skupiny, z mučenia, zo znásilňovania, z lúpeže a z únosov ľudí. Zločiny mali spáchať v Luhanskej oblasti na civilnom obyvateľstve v tzv. zóne ATO – oblasti antiteroristickej operácie vyhlásenej v roku 2014 prezidentom P. Porošenkom.

NOVODOBÍ HRDINOVIA

Dobrovoľníci z mnohých oddielov sú novodobými hrdinami terajšej Ukrajiny. Obžalovaní majú podporu nielen verejnosti, ale aj niektorých poslancov Vrcholnej rady –ukrajinského parlamentu. Považujú ich za obhajcov ukrajinskej štátnosti. Prokuratúra a sudcovia sú vystavení  masovému nátlaku, obžalovaní majú voľný prístup k internetu a organizujú si podporu. Zároveň obviňujú prokuratúru a sudcov, ako aj väzenskú správu z neprávostí. Počas pojednávaní sa vyhrážajú, sudcov a prokurátorov obhadzujú vlastnými fekáliami, polievajú močom a počas pojednávania počuť na adresu prísediacej sudkyne aj takéto vyhrážky:  „Keď sa dostanem z basy, budem ťa, suka, znásilňovať gumeným obuškom...“ Súd preto rozhodol o nahrávaní celého procesu na videozáznam. Prvý proces, ktorý zároveň ukazuje pravú tvár tzv. protiteroristickej operácie ATO, s ťažkosťami, namáhavo, ale predsa len pokračuje.

ua_teror_tornado
Príslušníci skupiny Tornádo.

Podľa prokurátora hlavnej vojenskej prokuratúry Ruslana Kravčenka príslušníci z Tornáda udržiavali v strachu celú oblasť, mučili, terorizovali a znásilňovali miestne civilné obyvateľstvo spôsobom, ktorý len ťažko možno pripísať na vrub vojny či boja proti terorizmu. Podľa neho nesúdia nijakých vlastencov, ale zločincov a sadistov. A súdia ich za zločiny, ktoré páchali na civilnom obyvateľstve  Luhanskej oblasti a Donbasu. Podľa prokuratúry problémom procesu je, že len veľmi ťažko sa získavajú svedkovia ochotní vypovedať, mnohí sa rozhodli hovoriť len s podmienkou, že im dajú novú identitu, nové dokumenty a budú môcť odísť do inej časti Ukrajiny.  Strach verejnosti je ešte aj dnes obrovský.

ORGANIZOVANÉ ZVRÁTENOSTI

Rota Tornádo vznikla ako osobitná jednotka ukrajinského ministerstva vnútra v decembri 2014 z rozhodnutia ministra vnútra. Vznikla z pôvodnej roty Šachtjorsk, ktorú musel ten istý minister pre lúpeže a násilnosti rozpustiť. Velitelia a členovia roty Šachtjorsk, ako aj Tornáda mali už v čase vzniku útvarov pestrú minulosť a viacnásobné rozsudky za trestné činy, ktoré potom páchali v tzv. zóne ATO v Luhanskej a Doneckej oblasti. Tornádovci sú obvinení z pätnástich zvlášť závažných trestných činov. Vykonali ich pod zámienkou, že hľadajú skrytých nepriateľov Ukrajiny. Do ich arzenálu patrili aj násilné čistky civilných objektov, domov, bytov, unášanie civilistov, ktorých popri mučení  znásilňovali – ženy práve tak ako mužov. V rote Tornádo bolo takýchto surovcov najmenej štyridsať. Organizovali scény plné násilia a zvráteností, ktoré nahrávali aj na video. Viacerých z týchto skutkov svedkovia usvedčujú priamo v súdnej sále.

FEŤÁCKE  KINO

Podľa hlavného vojenského prokurátora Ukrajiny Anatolija Matjosa jeden z  obvinených mal prezývku Mudžahedín, bol stúpencom Islamského štátu, vyznačoval sa mimoriadnou surovosťou. Organizoval najbezohľadnejšie mučenie miestnych obyvateľov a sám sa zúčastňoval na surovom znásilňovaní. Na tieto krutosti dokonca pripravoval scenáre s dialógmi a podľa toho nakrúcal – aj podľa priznania spolubojovníkov–  „kino“. Viaceré zábery, ktoré mali dobrovoľníci vo svojich mobilných telefónoch, boli podľa slov prokurátora šokujúce.  Sexuálne orgie s maloletými chlapcami a dievčatami organizovali aj ostatní. Väčšina  dobrovoľníkov v Tornáde  boli „nerpi“ – čo je označenie narkomana, mnohí podľa výpovedí samotných obžalovaných „viseli na fene“ – rozumej na amfetamíne.

„ Mohli sme robiť, čo sa nám len zachcelo, neboli nijaké obmedzenia, ohraničenia okrem jedného – slepej oddanosti veliteľovi,“ vypovedal jeden z bojovníkov.

Dvanástich členov roty stále hľadajú. Jeden koncom septembra pri pokuse preveriť jeho doklady zastrelil dvoch policajtov a chytili ho až v nemocnici, kde si šiel dať ošetriť zranenie z prestrelky. Viacerí advokáti sa po oboznámení s vyšetrovacím spisom vzdali obhajoby...

Dušan D . KERNÝ - Foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.