3 otázky pre: Martina DANKA, hovorcu investičnej skupiny Penta

thumbnail

Je ťažké presvedčivo vyvrátiť nezmysel...

  • Potrebuje skupina Penta médiá na to, aby si upevnila vplyv a moc na Slovensku?

Nie, nepotrebuje. Dôvody, pre ktoré sme sa rozhodli vstúpiť do mediálnych investícií, sme opakovane komunikovali. Vnímame príležitosť na trhu v podobe konsolidácie najmä printových vydavateľstiev, a to nielen na Slovensku, ale v celom regióne. Ide nám o ekonomickú príležitosť, pretože sme presvedčení, že na trhu zostane v blízkej budúcnosti pôsobiť výrazne menej vydavateľstiev než v súčasnosti.

  • Je skupina Penta nástrojom politiky vlády Roberta Fica, alebo ním cez vlastníctvo médií chce byť?

Naša investičná skupina nie je nástrojom moci Roberta Fica. Inak na túto otázku neviem odpovedať. Pretože rovnako sa ma môžete opýtať, či je pravda to, čo ste o mne počuli, že keď večer chodím z práce, tak vykonávam potrebu na verejných miestach. A že ma žiadate, aby som k tomu zaujal stanovisko. Je preto ťažké presvedčivo vyvrátiť nezmysel.

  • Má v pláne skupina Penta cez vlastníctvo alebo vlastnícke podiely v médiách zaviesť v mediálnom prostredí cenzúru?

Nie, nemá, a aj keby mala, tak by to bolo naivné, krátkozraké a neuskutočniteľné. Žijeme v 21. storočí, v dobe internetu a sociálnych médií. Je absurdné si myslieť, že akýkoľvek vlastník médií dokáže kontrolovať informácie. Existuje množstvo alternatívnych zdrojov. Zároveň dôveryhodnosť je kľúčovým prvkom hodnoty médií, a to aj ekonomickým. Cenzúra by zničila dôveryhodnosť nami kontrolovaných médií a my by sme sa tak pripravili aj o finančnú hodnotu, ktorú sme na mediálne investície vynaložili. Čitateľ je v súčasnosti veľmi náročný a citlivý na manipuláciu, dokáže rozlíšiť kvalitný obsah a tvrdo potrestať takéto snahy tým, že prejde ku konkurencii alebo umožní vzniknúť alternatívnemu projektu.

Zhováral sa Ivan BROŽÍK

Foto: archív

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.