3 otázky pre: Romana RUHIGA, aktivistu hnutia Spoločne za Slovensko

thumbnail

Na lásku k vlasti a rodine nepatrí nálepka extrémizmus

  • Ako aktivista presadzujete idey hnutia Spoločne za Slovensko. Aká je to organizácia a čo má za cieľ?

Spoločne za Slovensko je občianska iniciatíva vychádzajúca z aktivít viacerých občanov, ktorí sú hrdými Slovákmi a odborníkmi z viacerých odvetví. Spoločne chceme pomáhať zraniteľným občanom. Cieľom tejto iniciatívy je teda pomoc slabším, ale aj spájanie ľudí, vzdelávanie a bezodplatná poradenská činnosť v oblasti práva a spravodlivosti a ich uplatnenie v bežnom živote.

  • Koncom mája bude v našich mestách Protestný pochod za bezpečnosť a budúcnosť Slovenska bez islamu. Nebudú organizátori označení za extrémistov?

Akciu organizujú bežní občania bez politikov, ktorí islamizáciu EÚ vnímajú ako hrozbu. Je dôležité, aby účasť na proteste, ktorý bude 29. mája o 16. hodine v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach, bola čo najväčšia. Demokracia musí spĺňať právo občanov verejne sa zhromažďovať a slobodne sa vyjadriť k politike, z ktorej vzniká rozsiahla kríza v celej EÚ. Ak sa pýtate na extrémizmus, nejde o jasne zadefinovaný a ustálený pojem, ale o nálepkovanie ľudí. Extrémizmus sa všeobecne definuje ako neštandardné správanie, ktoré sa významným spôsobom odlišuje od štandardného. Čo je extrémne na tom, ak niekto miluje svoju rodinu a vlasť?

  • Otvorili ste diskusiu na tému funkčné referendum. Čo konkrétne to znamená – veď každé referendum má byť funkčné. Myslíte si, že u nás to tak nie je?

Naša ústava hovorí: „Štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom volených zástupcov alebo priamo.“ Jedným z princípov priamej demokracie je všeľudové hlasovanie. Iným je zavedenie imperatívneho mandátu, teda odvolateľnosť zástupcov volených na rôzne posty v hierarchii štátu. S tým sa spája posilnenie referenda a prijatie legislatívnych úprav, aby bolo u nás konanie referenda dostupnejšie a ekonomicky prijateľné, aby prinieslo viac demokracie do spoločnosti a občan ho prijal ako nástroj posilnenia svojich práv a slobôd.

 

Zhováral sa Roman KALISKÝ-HRONSKÝ

Foto: autor



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.