Angela Merkelová je trumf!

thumbnail

V rozhodujúcom štáte Európskej únie – v Spolkovej republike Nemecko, budú v druhej polovici septembra voľby. Vládne kresťanské strany koalície CDU/CSU predstavili začiatkom júla program pre Nemecko, v ktorom sa bude lepšie žiť. Je to program víťazstva vo voľbách do spolkového snemu a udržania vládnej moci a mal by byť možnosťou vyhnúť sa potrebe koalície, najmä tej, v ktorej sú dnes so sociálnou demokraciou SPD. Volebný program predstavili plní demonštratívneho optimizmu a úsmevov spoločne predsedníčka Kresťansko-demokratickej strany CDU Angela Merkelová a predseda bavorskej Kresťansko-sociálnej strany CSU Horst Seehofer. Boli to symbolické obrazy nielen spoločného programu, ale aj spoločného postupu. Mali demonštrovať, že sú zažehnané dlhé spory týkajúce sa prisťahovaleckej politiky. Akoby sa všetko vyriešilo formuláciami, že všetci  zúčastnení sa poučili, a preto sa treba vyhnúť situácii, ktorá bola v roku 2015. To, že najmä tvrdo kritická bavorská strana vycúvala s dlho presadzovaným programom o nevyhnutnosti určiť hornú hranicu prisťahovalectva, svedčí o tom, že vládne strany nechceli dopredu vytvoriť prekážky na možnú koalíciu. Inými slovami – zrejme nerátajú s tým, že by získali absolútnu väčšinu.

PLUSY ROZPOČTU

Program neobsahuje nijaké veľké prekvapenia a ani nové myšlienky. Jednou z podstatných sú úľavy na daniach, mali by sa týkať stredných vrstiev a dosiahnuť sumu pätnásť miliárd eur. Lenže do konca budúceho volebného obdobia – do roku 2021, bude nemecký rozpočet v oveľa väčšom pluse, v prebytku o päťdesiatštyri miliárd eur. Teda dá sa na prstoch jednej ruky spočítať, že vládny program má oveľa väčší priestor na daňové úľavy než tých sľubovaných pätnásť miliárd. Na druhej strane však práve v tomto čase si špička nemeckých vládnych kresťanskodemokratických a sociálnych strán vybrala za cieľ dosiahnuť prakticky plnú zamestnanosť do roku 2025. Teda až po ďalších voľbách! Nie je to v nemeckých podmienkach nová politika, je to stará sociálna idea, ale treba súhlasiť s tými, že takáto sociálna politika nie je nemoderná len preto, že terajšia generácia politikov sa o to neusiluje ako prvá. V každom prípade je Nemecko jediným štátom, jedinou ekonomikou, ktorá má program de facto plnej zamestnanosti. To hovorí za všetko, čím Nemecko v rokoch európskej krízy prešlo a aké posilnené z nej vyšlo.

POČÍTAČ A  KROJ

Angela Merkelová týmto programom prekonáva prisťahovaleckú krízu a vracia sa k politike, keď svojim voličom sľubuje nielen udržanie terajšieho stavu, ale zlepšenie postavenia, pričom formulácie sú dostatočne široké na to, aby poskytovali možnosti pružného výkladu. V každom prípade vláde ide o udržanie moci. Pri prekonávaní krízy okolo prisťahovalcov prešlo do konečného programu aj pomerne veľa z bavorských požiadaviek, najmä sústrediť sa čo najviac na modernizáciu, ale pri udržaní tradícií a tradičných hodnôt, onej politiky spojenia počítača s krojom, zasnúbiť laptop s koženými nohavicami tradičného bavorského oblečenia. Sociálna demokracia SPD, doteraz v koalícii s CDU/CSU, postavila svoj program na spoločnosti spravodlivosti. Program kresťanských strán je postavený na spoľahlivosti, stabilite, bezpečnosti, rodine a nižších daniach. A najmä na tom, že pre neisté a nepokojné časy treba mať na čele štátu skúseného politika, teda v tomto prípade političku. Ujala sa slovná hračka poukazujúca na rozdiely medzi nemeckou Merkelovou a americkým Trumpom. Slovná hračka znie: Merkelová je trumf.

Dušan D. KERNÝ – Foto: internet

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.