Arcibiskup chválil matičné aktivity

thumbnail

Nevšedná návšteva medzi jasovskými školákmi. Jasovskí matičiari  v minulých dňoch pripravili nie každodenné  stretnutie. Arcibiskup Košickej arcidiecézy Mons. Bernard Bober zavítal do základnej školy v Jasove, kde sa stretol s jej vedením a so žiakmi. Vzácneho hosťa privítala riaditeľka školy PaedDr. Alžbeta Mačatová, ktorá mu odovzdala kyticu kvetov a hodnotné knižné publikácie  z Vydavateľstva Matice slovenskej.

Arcibiskup B. Bober sa zúčastnil na hodine náboženstva, kde sa ho nadaní  žiaci pýtali na jeho bohatý  život zasvätený pastoračnej činnosti. Cirkevný hodnostár mal čo robiť, aby odpovedal na množstvo otázok jasovských štvrtákov. Tí mu potom predviedli komponovaný program zložený z prednesov básní a náboženských piesní, ktoré otca arcibiskupa nesmierne potešili. Tiež mu venovali obraz, ktorý arcibiskupovi – podľa vlastných slov – bude dlho pripomínať skvelú atmosféru tejto bezprostrednej vizity. Na veľkom plátne školáci namaľovali symbolický koráb, ktorý nám v živote pomáha preplávať starosťami i radosťami všedného života, a všetci sa naň podpísali. Na záver návštevy  si arcibiskup v sprievode svojho cirkevného tajomníka prezrel priestory školy. Ocenil absolútnu čistotu učební a priestorov, ale aj vybavenie kabinetov a kvalitné pracovné podmienky pre učiteľov, s akými sa môže pochváliť máloktoré školské zariadenie.  Arcibiskupa Bobera zaujali aj aktivity na rozvoj národnej  kultúry, ktoré zdobia  jasovský Miestny odbor Matice slovenskej, či sú to krajské matičné festivaly Jasovský zlatý slávik,  Hronského Jasov, ale aj Jasovská matičná paráda alebo slávnostné akadémie pri príležitosti výročí národných buditeľov, pri ktorých už viac rokov účinne pomáha aj vedenie školy.

„Som veľmi  rád, že som mal možnosť navštíviť takú nádhernú školu. Na hodinách vyučovania vládla obdivuhodná pracovitosť a disciplína, všade  čistota a veľmi milí žiaci a pedagógovia. Zaujali ma aj  pestré matičné aktivity, ktoré sú také potrebné pre rozvoj našej národnej kultúry. Vidno, že vedenie školy na čele  s riaditeľkou školy Dr. Alžbetou Mačatovou  sa o túto školu a jej žiakov a pedagógov stará s veľkou láskou,“ vyjadril sa o návšteve  arcibiskup B.  Bober.

Text k obrázku:

Arcibiskup Košickej arcidiecézy B. Bober s riaditeľkou a so žiakmi  jasovskej školy 

František MRVA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.