Boris Kollár usvedčuje R. Procházku z klamstiev o financovaní strany Sieť

thumbnail

Voľby sa blížia, bije sa už asi každý s každým. Predstaviteľ strany Sme rodina Boris Kollár spochybnil ručenie predsedu strany Sieť Radoslava Procházku za úver z českej Fio banky. Financovanie strany Sieť je podľa hovorkyne strany Karolíny Duckej čisté a pod najväčšou verejnou kontrolou, aká je možná. Podľa Borisa Kollára v novembri Radoslav Procházka povedal, že si zobral úver, ktorý garantuje celým svojím majetkom a volebnými preferenciami a výsledkom vo voľbách. Vedenie strany Sme rodina rokovalo v Prahe za účasti Borisa Kollára s predstaviteľmi Fio banky.

Podľa predsedu tejto strany „predstavitelia banky nám povedali, že je potrebná istá forma zabezpečenia mimo pohľadávky zo štátu. Nemusí to byť štatutár strany. Môže to byť niekto, koho nie je vidieť, ale ovláda tú stranu“. Podľa Borisa Kollára sa v Prahe pýtali aj na preferencie Smeru-SD, či by dostali úver vo výške súčasných preferencií okolo štyridsať percent. Odpoveď bankárov podľa neho bola, že na samotné preferencie úver neposkytujú. „Procházka úver negarantuje ani celým svojím majetkom, ani preferenciami. Ďalšie klamstvo Radoslava Procházku. Radoslav Procházka je niekým ovládaný,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Boris Kollár.

■ ZÁHADNÉ ÚVERY

Prvú pôžičku osemstotisíc eur si strana Radoslava Procházku Sieť vzala v septembri 2014. Predseda strany ručil (podľa vlastných medializovaných vyjadrení)  svojimi pozemkami, ktoré sa nachádzajú mimo obcí v okresoch Liptovský Mikuláš a Komárno. Z dostupných informácií je tiež zrejmé, že v roku 2015 strana Sieť rozšírila úver o ďalší milión, ktorý používa najmä na financovanie predvolebnej kampane. Išlo o dodatok k pôvodnej zmluve, ktorým sa zvýšila suma úveru. Tá je teraz 1,8 milióna eura. Banka má (mať) v zálohe tie isté pozemky. Radoslav Procházka ako štatutárny zástupca strany ručí svojimi nehnuteľnosťami, ktoré sa nachádzajú vo Vyšnej Boci v okrese Liptovský Mikuláš a Bátorových Kosihách v okrese Komárno. Okrem toho strana úver kryje príspevkom od štátu, ktorý ešte len dostane po budúcoročných parlamentných voľbách. Aspoň tak zdôvodňujú úver jej predstavitelia médiám a verejnosti. Podľa predstaviteľa SME RODINA Borisa Kollára však výpis z katastra nehnuteľností hovorí, že na prospech Fio banky, v ktorej Sieť získala úver, neexistuje nijaká vinkulácia. „Je to teda prvé klamstvo pána Procházku, lebo neručí celým svojím majetkom,“ tvrdí verejne Boris Kollár.

■ ČO HOVORÍ ANALÝZA

Podľa webového portálu Demagóg.sk, ktorý sleduje, analyzuje a vyhodnocuje výroky aktívnych politikov, Radoslav Procházka sa zo 162  zaznamenaných výrokov pred verejnosťou vyjadril jednoznačne pravdivo v sedemnástich prípadoch, jednoznačne nepravdivo v trinástich, zavádzal tridsaťkrát a zvyšok portál nedokázal overiť. Internetová stránka ešte nesledovala politické vyjadrenia Borisa Kollára, keďže do aktívnej politiky vstúpil iba nedávno. Preto ani my nemôžeme uverejniť podobnú štatistiku týkajúcu sa predsedu strany Sme rodina.

Sieť aj Sme rodina lovia voličské hlasy vo veľmi podobnom, ak nie v tom istom košiari. Preto sa dá očakávať, že ich súperenie na ostrie noža prinesie oveľa viac zaujímavých informácií z pozadia politiky na Slovensku. A povestný tretí sa môže ticho a spokojne usmievať. Kampaň mu účinne robia iní a nestojí ho to ani cent. Kým sa niečo vážne „nechtiac“ neprevalí.

Jan ČERNÝ – Foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.