Bude historicky prvé slovenské predsedníctvo historické?

thumbnail

Na krásnom modrom Dunaji – bez spevu i tanca...Historicky prvé polročné slovenské predsedníctvo v Rade Európy sa odohráva skutočne v historicky výnimočnom čase. Veď ani politici a ani obyvatelia nemajú ilúzie ani o Únii, ani o jej schopnosti strategicky predvídať. Napokon aj spoločná mena euro obyvateľov viac rozdeľuje, ako spája. A po prvý raz sa má Únia zmenšiť, a nie ako doteraz rozširovať.  Napriek tomuto času bez ilúzií udržať v chode mechanizmus Európskej únie je to výnimočné nielen pre slovenskú diplomaciu, ale aj pre slovenské sebavedomie viac ako kedykoľvek predtým. Bude veľa akcií, veľa protokolu, ale aj veľa roboty. Je to aj generačné. Staršie generácie majú možnosť porovnať ten obrovský rozdiel medzi príslušnosťou k táboru reálneho socializmu a vtedajšími slovenskými možnosťami vplývať na jeho chod. Jediný výrazný slovenský pokus sa skončil príchodom pol miliónovej armády. Pre mladú generáciu je to však dnes otázka masového odchodu za pracovnými príležitosťami. Mimo Slovenska je veľa ľudí, prekonáva to len čas vysťahovalectva za monarchie či za prvej čs. republiky. Ale rovnako to vyľudňuje veľké oblasti Slovenska.

BRUSEL BEZ AUREOLY 

Aj keď sme videli a ešte uvidíme v Bratislave popredných predstaviteľov Únie, osobitne predsedu Európskej komisie či Európskeho parlamentu, po prvý raz to budú politici s otrasenou pozíciou a autoritou. Po prvý raz nemajú aureolu európskych vodcov, ale politikov, ktorí pochybili a ktorí musia zápasiť o zotrvanie. A paradoxne práve to nám umožní vidieť za oponou udalostí a protokolárnej slávy realitu politikov, ktorí potrebujú radu, medzi iným aj našu. Nikdy sme nečakali, že takto ako rovný s rovným budeme s nimi hovoriť.  Lenže tu ide najmä o to, čím teraz my Slováci prispejeme k úspešnému chodu celého obrovského mechanizmu Únie, ktorý hľadá a naliehavo potrebuje odpovede.

Pre realistov je to však aj čas doteraz najlepších vzťahov s Českom a Maďarskom, ale zároveň čas konca ilúzií o tzv. európskych hodnotách. V tomto polroku sa výrazne môže v organizačnom chode prejaviť schopnosť slovenského diplomatického manažmentu, ale aj politiky. Mimoriadny význam má fakt, že práve v tomto polroku bude pri tom po prvý raz strana so starými historickými koreňmi – Slovenská národná strana. A konečne po štvrťstoročí éry štátnosti má príležitosť získať a upevniť si medzinárodnú legitimitu, ale aj autoritu a rešpekt dovnútra štátu. Pre reálne uvažujúcu slovenskú verejnosť to hrá významnú úlohu. Z celého polročného procesu môže práve táto parlamentná strana vzísť ako dôležitý stabilný domáci i zahraničný partner pri riešení naliehavých problémov, ktorým Európska únia čelí.

RUŠNO V PARLAMENTE

Časť najmasovejších stretnutí bude práve na parlamentnej pôde. Kým väčšina najviditeľnejších rokovaní bude v Bruseli, pokiaľ ide o parlamentnú úroveň, najviac ich bude v Bratislave. Pokiaľ ide povedzme o parlamentné výbory jednotlivých členských štátov, ktoré sa venujú európskym záležitostiam, tak na ich stretnutie do Bratislavy má prísť okolo tristopäťdesiat poslancov plus špičkoví odborníci. Na tejto pôde sa nastaví proces, ako postupovať po odchode Británie, pretože sa posilní možnosť sociálnejšej Európy. Práve to Briti doteraz vždy blokovali. Práve stretnutie týchto výborov jednotlivých parlamentov bude jednou z dominánt slovenského predsedníctva, na pôde NR SR bude sedem veľkých podujatí. Je to dôležité preto, že národné parlamenty sú obchádzané samotnou Európskou komisiou, napríklad pri rokovaní zásadnej dohody medzi EÚ a USA. A, samozrejme, ide o to, aby Európska komisia neobchádzala ani samotný Európsky parlament. Na stole je okrem toho úloha, ako a či posilniť národné štáty a v čom treba posilniť federalizmus Únie. Práve do značnej miery neverejne pripravovaná zásadná investičná a obchodná  zmluva medzi EÚ a USA zjednotila najrozličnejšie kluby v europarlamente – zhoda vo výhradách voči postupu komisie, najmä pokiaľ ide o obchádzanie národných parlamentov, sa opiera o veľmi širokú podporu.

Slovenský polrok môže prispieť k atmosfére, keď sa začne podporovať viac sociálne Únia, teda zároveň aj taká, ktorej občan rozumie. Môže podporiť atmosféru, v ktorej si ľudia uvedomia škodlivosť liberálnej politiky Európskej komisie, diktátu úspor a výdavkových škrtov najmä v sociálnej oblasti. Tento polrok je veľkou príležitosťou a azda aj školou pre slovenské médiá. Jeden príklad za všetky – pri referende v Škótsku v roku 2014 bolo toľko rečí o škótskych separatistoch a nacionalistoch a dnes sú to tí istí Škóti, ktorí chcú referendum za zotrvanie v Európskej únii.

Dušan D. KERNÝ – Foto: internet – zdroj: zivot.cas.sk



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.