Cenné expozície vojenských historických múzeí

thumbnail

Tohtoročné celoeurópske podujatie Noc múzeí a galérií prilákalo do expozícií Vojenského historického múzea v Piešťanoch, vo Svidníku a vo Vyhliadkovej veži na Dukle už niekoľko tisíc návštevníkov. Stále je to však málo na potenciál zbierok, ktoré sú návštevníkom k dispozícii. Vojenský historický ústav trebárs popri ďalšom sprievodnom programe prezentoval aj nové prírastky v múzejných zbierkach – lietadlo L-39 ZA Albatros a 120-milimetrový samohybný mínomet PRAM. Ide síce o exponáty z čias, keď si ešte mnohí súčasníci pamätajú napríklad úžasné akrobacie Albatrosov na leteckých dňoch, ale to neznižuje atraktivitu vystavených strojov.

Priestory piešťanského múzea konkrétne obohatilo podzvukové prúdové cvičné bojové lietadlo L-39 ZA Albatros česko-slovenskej výroby. Tieto lietadlá prevzalo česko-slovenské letectvo do svojej výzbroje na prelome rokov 1980 a 1981 a po rozdelení Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky slúžili aj na Letisku Piešťany. Ďalší nový prírastok v múzeu – samohybný mínomet ShM-120 (PRAM), zaviedli do výzbroje bývalej česko-slovenskej armády v roku 1989 a v rámci jej delenia v roku 1992 prevzala vtedajšia Armáda Slovenskej republiky štyri kusy.

Súčasťou Noci múzeí a galérií v expozíciách Vojenského historického múzeá bol spoločenský program, ktorý sa sústredil najmä v priestoroch Vyhliadkovej veže na Dukle vo Vyšnom Komárniku a v okolí. Okrem panorámy slovensko-poľského územia, ktoré bolo dejiskom bojov počas prvej svetovej vojny a Karpatsko-duklianskej operácie v druhej svetovej vojne, návštevníkom tu premietli aj dokumentárne a hrané filmy z oboch svetových vojen a filmy pre deti a mládež. Večer tiež zapálili takzvané grécke ohne na vojnovom cintoríne a na pamätníku na Dukle.

Práve v týchto dňoch – v čase vylodenia Spojencov v Normandii, je vhodné niektorú z expozícií Vojenského historického múzea v Piešťanoch, vo Svidníku či vo Vyhliadkovej veži na Dukle navštíviť. Aj tak si mládež môže pripomenúť, že operácia Overlord je názov vylodenia v Normandii (6. júna 1944), ktoré po štyroch rokoch otvorilo západný front a bolo jednou z najväčších vojenských operácií druhej svetovej vojny. Na vylodení sa zúčastnili jednotky z dvanástich spojeneckých národov: Austrálie, Belgicka, Kanady, Česko-Slovenska, Francúzska, Grécka, Holandska, Nového Zélandu, Nórska, Poľska, zo Spojeného kráľovstva a Spojených štátov. Zároveň spojenecké námorné a vzdušné sily ostreľovali a bombardovali nemecké jednotky. Tento deň je označovaný aj ako Deň D. Vo Francúzsku má dodnes vysokú úctu u mladej generácie.

Ján ČERNÝ - Foto: Štefan KAČENA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.