Čitáreň U červeného raka je oázou umenia

thumbnail

3 otázky pre Zuzanu LIPTÁKOVÚ, dramaturgičku Mestskej knižnice v Bratislave

Priestory Letnej čitárne U červeného raka sa vďaka Mestskej knižnici v Bratislave stali skutočne oázou umenia. Ako sa vlastne nielen Bratislavčanom známa čitáreň vyvinula do tejto podoby, keď sa v nej striedajú programy rôznych umeleckých žánrov?

Historická priekopa už v minulosti slúžila ako čitáreň. Je to oáza nielen umenia, ale aj oddychu. Študenti a penzisti sa u nás stretávajú, cudzincov priestor priláka náhodou, pracujúci sa zastavia cez obed. Ľudia si posedia, oddýchnu, prečítajú noviny a pokračujú v ceste či do práce. Denne o 18. hodine sa koná kultúrne podujatie, konkrétne osemdesiat až deväťdesiat akcií počas leta, a  to už prídu návštevníci cielene. Vďaka finančnej podpore FPU a BSK je vstup bezplatný.

Svoje priestory otvorila čitáreň 15. mája. Aké zaujímavé akcie máte pre jej návštevníkov prichystané v najbližšom období?

Snažíme sa pripraviť pestrý, atraktívny a kvalitný program. Sme knižnica, takže jadro tvoria spisovateľské prezentácie. Napríklad Dado Nagy zorientuje návštevníkov v knižných novinkách. Ale aj spisovateľské organizácie tu majú svoje akcie. Účasť toto leto sľúbili spisovatelia všetkých vekových a žánrových kategórií. Od Tomáša Janovica cez Veronu Šikulovú až po takpovediac klasikov, akými sú Ján Buzássy či Anton Hykisch. Samozrejme, pripravili sme aj koncerty, recitály, kvízy, scénické čítania, medziodborové akcie, pričom najnavštevovanejšie sú zrejme koncerty. Tento rok pozývame na džez, swing, flamenco, blues, folk, world music či tango.
Mestská knižnica v Bratislave, pod ktorej krídla Letná čitáreň U červeného raka patrí, je známa svojimi mnohými aktivitami pre deti aj dospelých. Môžete prezradiť, čo nové chystáte napríklad na nadchádzajúce leto?
Chystáme, samozrejme, nové knižky, prezentácie autorov, projekty a predstavenia spojené s pesničkami... Ale aj nové kvetiny a bylinky v našej záhradke na Klariskej ulici. Najviac sa však potešíme novým návštevníkom a srdečne pozývame všetkých milovníkov literatúry.

 

Zhováral sa Maroš M. BANČEJ – Foto: autor



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.