Darované výtvarné diela Vincenta Hložníka poškodené nie sú

thumbnail

Matica slovenská sa nedávno stala terčom nevyberaných útokov za údajnú nekompetentnosť pri skladovaní výtvarných diel darovaných na zbierku na Národný poklad ešte začiatkom deväťdesiatych rokov. Novinári sa doslova „odbavovali“ nad tým, ako najmä diela majstra V. Hložníka rozožiera pleseň. „Z takýchto útokov sme boli prekvapení. Osobne som dohliadal na uskladnenie obrazov, vetranie v miestnosti a podobne. Obrazy neboli viditeľne napadnuté – okrem miernych poškodení na niektorých rámoch,“ reagoval na vtedajšiu negatívnu kampaň Maroš SMOLEC, správca Matice slovenskej.  K údajnému poškodeniu sa vyjadrovali politici, kadejakí „experti na výtvarné umenie“, a dokonca aj dcéra V. Hložníka sa začala o obrazy zaujímať. Informáciu o napadnutí obrazov plesňou konštatovala zamestnankyňa Turčianskej galérie pri prevoze obrazov z Matičného domu do skladov galérie. Správca MS sa totiž dohodol s galériou na päťročnom uskladnení obrazov za cenu tritisíc eur a poskytnutí siedmich Hložníkových obrazov do stálej expozície galérie v Martine.

  • OBRAZY BEZ POŠKODENIA

„Predsedníctvo Matice operatívne zareagovalo na zverejnené informácie. Rozhodli sme najať si skutočných expertov z komory slovenských reštaurátorov. Sme veľmi šťastní, že pôvodné informácie sa nepotvrdili. Výtvarná zbierka znehodnotená nie je. Niektoré obrazy čaká čistenie,“ zhodnotil aktuálny stav predseda MS M. Tkáč. Slovenské národné noviny majú k dispozícii kópiu posudku z tzv. „skríningu“ – teda z dôkladnej prehliadky všetkých 154 obrazov z matičnej zbierky. Diplomovaná reštaurátorka zo slovenskej komory reštaurátorov (jej meno má redakcia k dispozícii) sa vyjadrila v závere svojej správy: „Je možné konštatovať, že zbierka diel, ktorá je súčasťou Národného pokladu SR, v súčasnosti deponovaná v Matičnom dome v Martine, je v dobrom stave. (...)  Na záver môžem konštatovať, že zbierka 154 diel je v celkom dobrej kondícii, najmä vďaka konštantným klimatickým podmienkam, v ktorých bola uskladnená.“  Počas tzv. dôkladného „skríningu“ reštaurátorka objavila menšie poškodenia farebnej vrstvy, mierne povrchové znečistenia depozitom, nepatrné škrabance, odtlačený ochranný baliaci papier, ale i nízky výskyt mikroorganizmov. Nič však natoľko závažné, s čím by nemali skúsenosti aj iné galérie, čo by sa nedalo očistiť a čo by poškodzovalo vzácne diela majstra V. Hložníka. Zo skúmaných diel bolo najčastejšie práve poškodenie farebnej vrstvy. Len jediný obraz bol navrhnutý na komplexné reštaurovanie, a to starý obraz od J. Haiera Matka s dieťaťom, ktorý však bol už darovaný s poškodeniami. Celkové náklady na vyčistenie diel sa odhadujú na úrovni 1 350 eur – píše sa v tlačovej správe Matice slovenskej  rozposlanej do všetkých médií.

  • VÝSTAVA HLOŽNÍKOVHO DARU

„Predsedníctvo Matice rozhodlo o vyčlenení požadovaných prostriedkov na ošetrenie výtvarných diel. Následne budeme tiež riešiť možno kvalitnejšie uskladnenie, resp. rekonštrukciu miestnosti, v ktorých sú obrazy, aby spĺňala štandardné požiadavky,“ dodal M. Tkáč. V rozpočte Matice bolo na rok 2017 vyčlenených tisícpäťsto eur na prvý rok nájmu priestorov v Turčianskej galérii. Táto suma sa použije na čistenie všetkých obrazov. „Komunikoval som s predstaviteľmi Nadácie Matice slovenskej, s ktorou sme stále neuzavreli otázky týkajúce sa vlastníctva a správy Národného pokladu, aby sme Hložníkove diela ukázali verejnosti vo svojej kráse a nepoškodené. Plánujeme tak vykonať v novembri počas valného zhromaždenia Matice slovenskej v Liptovskom Mikuláši. Komunikujeme s tamojšou galériou o výstave,“ dodal na záver správca M. Smolec.

Pavol JAVORSKÝ – Foto: TASR, archív

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.