Do nového roka s novým znakom?

thumbnail

Začiatkom vlaňajšieho decembra macedónska vláda premiéra Nikolu Gruevského schválila návrh zákona o zmene štátneho znaku.  Nový štátny znak v podobe červeného leva v skoku v žltom štíte s murálnou korunou by mal zameniť doteraz užívaný znak Macedónska z éry socialistickej Juhoslávie.

Bude to v poradí druhá zmena podoby štátneho znaku od osamostatnenia Macedónska. Prvá, skôr kozmetická zmena z roku 2009 sa týkala odstránenia červenej päťcípovej hviezdy, ale  podstatnejšie nezmenila celkový socialistický vzhľad znaku s motívom slnka vychádzajúceho nad krajinou orámovanou vencami pšenice, tabakových listov a púčikov vlčieho maku.

Vláda svoj návrh odôvodnila potrebou návratu k historickým, heraldickým symbolom, keďže Macedónsko je s výnimkou Bieloruska jedinou európskou krajinou, ktorá dodnes používa štátnu symboliku z éry socializmu. Vládou schválený návrh je výtvorom macedónskeho združenia heraldikov a odvoláva sa na historicky doloženú podobu krajinského znaku z 15. storočia a ďalších jeho podôb spred dvesto rokov.

Aj keď návrh vychádza z dobových vyobrazení, je v ňom zakomponovaný nový prvok v podobe tzv. „murálnej“ koruny, teda koruny v tvare hradieb, ktorá nahradila pôvodnú korunu. Macedónske heraldické združenie toto stvárnenie koruny objasňuje snahou zdôrazniť republikánsku formu zriadenia štátu.

MacedónskaPrijatie návrhu nového štátneho symbolu  vzbudilo širokú diskusiu prekračujúcu hranice Macedónska. Vzhľadom na historicky komplikované macedónsko-bulharské vzťahy nedala na seba dlho čakať odozva zo Sofie, podľa ktorej vraj Macedónci kradnú znak Bulharom. Polemika o návrhu sa rozpútala aj v rámci albánskeho spoločenstva v Macedónsku. Časť Albáncov sa s ním stotožnila, iní vyjadrili nesúhlas, lebo vraj v ňom chýba symbol albánskej komunity, keďže lev nikdy nebol a ani dnes nepredstavuje symbol Albáncov. Jednota nepanuje ani medzi väčšinovým macedónskym obyvateľstvom. Časť macedónskych akademikov je toho názoru, že na navrhovanom znaku bude treba ešte niekoľko úprav, najmä zmenu francúzskeho štítu na iný typ heraldického štítu a vzhľadu koruny, respektíve jej odstránenie... S rezolútnym odmietnutím návrhu vystúpila organizácia Bojovníkov národnooslobodzovacieho boja, ktorí zmenu znaku vnímajú ako útok na výdobytky národnooslobodzovacieho boja. Konečná podoba znaku zostáva teda otázna. Zatiaľ nebol zaradený do programu parlamentného schvaľovania a nateraz nie je ani známe, kedy sa tak stane.

(mj)

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.