Do nového roka s vážnymi podnetmi a výzvami

thumbnail

Predseda parlamentu Andrej DANKO na podporu Matice slovenskej. „Dá sa starať o seba, nevnímať okolie a svojich blízkych, ale dá sa aj priložiť ruka k dielu.“ Po stretnutí s novým predsedom Matice slovenskej Mariánom Gešperom to krátko pred Vianocami povedal na pôde Národnej rady Slovenskej republiky jej predseda Andrej Danko. Obaja pripomenuli výzvy, ktoré stoja pred Maticou po nedávnej zmene jej vedenia.

Celonárodná slovenská verejnoprávna kultúrna a osvetová ustanovizeň si už pri svojom vzniku stanovila za svoje prvoradé poslanie rozvíjať a upevňovať slovenské vlastenectvo, prebúdzať a umocňovať národné povedomie Slovákov i krajanov žijúcich v zahraničí, prehlbovať vzťah občanov k slovenskej štátnosti, spracúvať, uchovávať, ochraňovať a sprístupňovať národné kultúrne dedičstvo či zúčastňovať sa na tvorbe a rozvoji miestnej a regionálnej kultúry. Matica slovenská sa od svojho založenia usiluje pripomínať a upevňovať kresťanské, mravné a demokratické hodnoty Slovákov doma i vo svete.

■ PRÍSĽUB POMOCI
Na pôde slovenského parlamentu vyjadril jeho predseda Andrej Danko predsedovi Matice slovenskej Mariánovi Gešperovi podporu. „Ako druhý najvyšší ústavný činiteľ stojím pri ňom. Matica prechádza reformným procesom, ktorý jej pomôže získať väčšiu autoritu. Bude modernou inštitúciou s modernou históriou. Som pripravený novému vedeniu pomáhať,“ povedal predseda NR SR. Predseda Matice slovenskej na stretnutí pripomenul význam roka 2018 pre činnosť ústredia Matice i jej členov: „Rok 2018 je rokom magických osmičiek, keďže bude viacero okrúhlych výročí s týmto číslom v dátume. Rokovali sme o tom, ako Matica a NR SR zorganizujú semináre a konferencie k týmto výročiam,“ povedal Marián Gešper. Samotná Matica sa chce v oveľa väčšej a efektívnejšej miere angažovať aj v rámci zmien vyučovacích procesov pod patronátom ministerstva školstva, pričom registruje aj úsilie o zriadenie nadácie na záchranu hrobov národných dejateľov, ktorú pripomenul predseda NR SR.

■ AKTIVITY V REGIÓNOCH

Je priam neskutočne prácne pozisťovať si dopodrobna, koľko toho v zmysle zakladateľských predsavzatí dokázali spraviť matičiari v regiónoch, na najnižších štruktúrach organizácie. Výsledkom je prítomná a neodškriepiteľná skutočnosť, že náš národný folklór ešte žije, že je množstvo mladých folkloristov, ktorí sa mu venujú ako svojej záľube a poslaniu. Nikdy neplatil, neplatí a nebude platiť falošný obraz, ktorý sa o Matici usilujú vytvárať mnohí, a to bez základnej znalosti jej činnosti, úmyselne vytŕhajúc z kontextu niektoré heslá a výroky. Práve na našom vidieku žije kultúra vari už len vďaka Matici. Aj preto, že sa na nej nedá zarábať, že sa s ňou nedá kšeftovať, nedá sa privatizovať a nemožno si ju v podobe hmotných statkov ukladať niekde v zahraničí. Práve to je najmarkantnejší dôkaz o nezištnom matičiarskom prístupe k tejto problematike.

■ VÁŽNE TÉMY

Aktívne sa zapojiť do procesu záchrany slovenského jazyka, ktorého úroveň, prezentovaná najmä na mediálnej platforme, je takmer urážajúca, razantne vstúpiť do problematiky skvalitňovania výučby na všetkých stupňoch nášho školstva, začať poukazovať na nekultúrnosť súčasného hlavného „kultúrneho prúdu“ na Slovensku, produkovaného všetkého schopnou komerciou, pripomenúť a zdôrazniť skutočnosť, že Slovensko sa hrdí nielen osobnosťami vo svojej histórii, ale aj v súčasnosti – to sú podnety pre Maticu slovenskú na rok 2018. Z pôdy parlamentu zaznela aj výzva všetkým mladým Slovákom „na oveľa väčšiu verejnú angažovanosť. Musia začať rozmýšľať, ako uchopiť spoločnosť do svojich rúk, ako ju meniť na lepšiu“.

Ivan BROŽÍK - Foto: TASR

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.