Dočkáme sa slovenského juhu proti severu

thumbnail

Jednokolové voľby županov môžu priniesť úsporu, ale aj prekvapenia. Podpredseda NR SR Martin Glváč (Smer-SD) chce presadiť legislatívnu zmenu, v ktorej by z dvojkolových volieb do samosprávnych krajov urobil jednokolové. Ako sa dalo očakávať, priam nadšene s týmto návrhom súhlasí Béla Bugár (Most-Híd). Slovenská národná strana našťastie váha. Elektrorát maďarských občanov je už tradične disciplinovaný, k akýmkoľvek voľbám chodí v približne až 11 percentnom zastúpení. Ak by sa konali jednokolové voľby, na územiach, kde žije takáto voličská základňa, podporená ešte asi štyrmi percentami prívržencov nacionalistickejšej SMK, by bol jasný výsledok – voľby do vyšších územných celkov by vyhral maďarský kandidát. Okľukou, ale predsa, by sa tak viacerí maďarskí politici, ktorí sú na našej politickej scéne  prakticky už od revolúcie, dostali k naplneniu svojho politického sna – k „vlastnej“ samospráve.

CHCÚ SPORIŤ...

Následok,  hoci už len v oblasti školstva, by bol takmer okamžitý. Ďalší kontext získava tento návrh po vyhlásení Martina Glváča: „Právnici skúmajú ústavný zákon, aby sme v tomto volebnom období, keď budeme voliť budúci rok a dohodneme sa na jednom kole, aby sme predĺžili novým županom volebné obdobie na päť rokov. Tým pádom by sa v budúcnosti mohli komunálne a župné voľby konať v jednom termíne.“ Glváč to povedal s tým, že by sa podľa neho zabezpečila vo voľbách väčšia účasť a zároveň by sa ušetrili finančné prostriedky. Navrhovaný nový volebný systém sa tiež predstavuje  ako možnosť poraziť v župných voľbách M. Kotlebu. Dokonca údajne ako jediná možnosť. Touto kamuflážou ľahko získa podporu verejnosti a časti opozície. Nateraz iba Sloboda a Solidarita verejne vyhlásila, že ak by podobný návrh prešiel, obráti sa na Ústavný súd.

NA JUHU SA SPÁJAJÚ

Na územiach, ktoré dnes obývajú aj občania maďarskej národnosti sa čoraz viac uskutočňuje spájanie ešte donedávna rozdelených voličov dvoch maďarských politických strán, z ktorých minimálne jedna (SNN na tento fakt upozorňuje už dlhodobo) pôsobí na Slovensku v rozpore s našim platným volebným zákonom. Deje sa tak od prijatia zákona o dvojitom občianstve. Možné však je, že mimo zákon stoja obe, lenže dokázať to môžu iba štátne inštitúcie, ktoré vzhľadom na krehký stav koalície na to zjavne chuť či „politickú vôľu“ nemajú.

„Okrem prezidentských volieb sú župné voľby jediné dvojkolové. Nevidím rozdiel, keď môžeme voliť jednokolovo primátora veľkých miest, prečo by sme mali župana voliť dvojkolovo. Má to najmä ekonomický benefit. Myslím si, že jedno kolo v kraji ušetrí milión eur. Za všetky kraje by sa ušetrilo osem miliónov,“ povedal v rozhovore pre médiá podpredseda parlamentu M. Glváč. Na prvý pohľad to znie naozaj ako úsilie o úsporu. Stačí si však uvedomiť, kde všade sa nám v spoločnosti strácajú násobky týchto ôsmich miliónov, a potom je toto tvrdenie zrazu nie veľmi presvedčivé.

Jan ČERNÝ - Foto: MO SR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.