Dom MS Dubnica n.Váhom-Víkend plný folklóru

thumbnail

Pätnásty raz sa konal v Trenčianskych Tepliciach víkend venovaný folklóru. Dom Matice slovenskej v Dubnici nad Váhom v spolupráci s mestom Trenčianske Teplice, Kúpeľmi Trenčianske Teplice, a. s., a miestnymi podnikateľmi pripravili folklórny festival, ktorý sa tešil veľkému záujmu.

Riaditeľka tamojšieho Domu MS Janka Sedláčková Valigurčinová odovzdala pri príležitosti XV. ročníka prehliadky folklórnej hudby, spevu a tanca pamätný list predsedu Matice slovenskej za každoročnú podporu mestu Trenčianske Teplice, Kúpeľom Trenčianske Teplice, a. s., a zlatú medailu predsedu Matice slovenskej MUDr. Margite Mečiarovej.

Podujatie sa po prvý raz uskutočnilo na Kúpeľnom námestí, kde v sobotu vystúpilo deväť súborov z blízkeho i ďalekého okolia a v nedeľu ich bolo jedenásť. Diváci mohli vidieť a počuť FS Uhrovčan z Uhrovca, SS Seniorku z Púchova, FSS Dúbravu z Jasenice, FS Teplanku z Trenčianskej Teplej, FS Kolovrátok z Melčíc-Lieskového, SS Sučianku zo Sučian, FSS Závadské ženy z Lietavskej Závadky, FS Jelenku z Jelenca, FS Lučinu z Koša, DFS Dolinku z Omšenia, DFS Bysterec z Mníchovej Lehoty, DFS Kolísku z Dubnice nad Váhom, FS Špačinčanku zo Špačiniec, SS Studnicu z Dubnice nad Váhom, DFS Dubinku z Novej Dubnice, FS Senior Klub Vršatec z Dubnice nad Váhom, SS Jesienku z Dubnice nad Váhom, FS Hájiček z Chrenovca-Brusna a FTS Trúfalcov a ĽH Kvit z Mníchovej Lehoty.

Tí, ktorí si chceli so súbormi zatancovať, mohli tak urobiť priamo v uliciach mesta, lebo zo všetkých strán sa ozývala ľudová hudba a spev. No najlepšie sa tancovalo na folklórnej veselici v Kúpeľnej dvorane. Do tanca hrala hudobná skupina Amazon.

Silvia HAVELKOVÁ

Výzva matičiarov z Michaloviec

My matičiari z okresov Michalovce, Sobrance a Trebišov sme znepokojení situáciou v Matici slovenskej, osobitne snahou niektorých členov výboru zrušiť členstvo v Matici slovenskej dlhoročnému členovi MS, nášmu rodákovi a bývalému správcovi MS Mgr. Jánovi Eštokovi. Dôrazne protestujeme proti útokom na jeho osobu zo strany novej členky výboru, podpredsedníčky MO MS Sečovce a bývalej riaditeľky D MS v Michalovciach Mgr. Ingrid Lukáčovej. Ján Eštok stál pri zrode D MS v Michalovciach, bol jeho dlhoročným riaditeľom a vykonal obrovský kus práce pre Maticu slovenskú. Zaslúžil sa o jej zviditeľnenie nielen na území nášho regiónu a celého Slovenska, ale aj medzi Slovákmi vo svete, s ktorými bol vždy, a osobitne za svojho pôsobenia ako správcu MS v pravidelnom kontakte . Medzi matičiarmi v územnej pôsobnosti D MS Michalovce požíva úctu a dôveru. Nesúhlasíme s – pre Maticu doteraz – nevídaným spôsobom, aby komisia vytvorená výborom MS zhromažďovala tvrdenia, nepodložené nijakými relevantnými faktami, ktoré by mali slúžiť ako podklad k zrušeniu jeho členstva v MS. My matičiari z okresov Michalovce, Sobrance a Trebišov ho poznáme najlepšie. Vyzývame preto výbor MS, aby poskytol priestor na vyjadrenie sa bývalému správcovi. Nech má možnosť brániť sa voči výrokom tých, ktorí do MS vstúpili, obrazne povedané, iba včera a z osobnej zaujatosti šíria nepravdy. A nech dostane príležitosť vysloviť i svoj názor na činnosť MS v súčasnosti a jej smerovanie do budúcnosti. Taký priestor nedostal ani na krajskej programovej konferencii v Michalovciach pred valným zhromaždením, ani na valnom zhromaždení a, žiaľ, ani v Slovenských národných novinách. Nedostal ho teda na matičnej pôde, čo je právo každého radového matičiara, už ani nehovoriac o tých, ktorí pôsobia, či pôsobili na jej vrcholných postoch. Pre tých by to malo byť počas ich pôsobenia povinnosťou a zvlášť pri odchode z funkcie či zastávaného postu. Tiež   žiadame, aby MO MS Sečovce bol pričlenený pod územnú pôsobnosť iného D MS, prípadne OP MS. Dôvod: jeho nový výbor vnáša do činnosti tohto nášho spoločenstva nový fenomén doteraz u nás nepoznaný – a to intrigy, lži a nepravdy, následkom čoho môže byť narastajúca vzájomná nedôvera, ktorá našej spoločnej práci neprospeje.

(se)

Jasovský zlatý slávik

V základnej škole v Jasove sa konal tretí ročník krajského matičného festivalu Jasovský zlatý slávik. Hlavnými organizátormi festivalu, ktorý bol už tretí rok zameraný proti rasovej diskriminácii v našej spoločnosti, boli Miestne odbory Matice slovenskej v Jasove a Košiciach-Myslave, domáca základná škola Jasov, obecný úrad v Jasove, mesto Košice a Odbor školstva Okresného úradu v Košiciach.

Po výberových kolách v jednotlivých základných školách prišlo do Jasova štyridsať talentov z majoritnej society a deti z rómskeho etnika z celého Košického kraja – od Keceroviec, cez Košice, Ždaňu, Medzev, Jasov, Moldavu nad Bodvou až po Mlynky pri Spišskej Novej Vsi, aby súťažili v slovenskej ľudovej, ale aj rómskej piesni. Ich výkony posudzovali dve odborné poroty a veru nemali to ľahké pri výbere tých najlepších.

Absolútnym zlatým slávikom sa stal Filip Kompuš z domácej školy v Jasove, ktorý dostal Cenu ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR. Prvé miesto v kategórii chlapcov získal Dominik Kállai z Cirkevnej základnej školy zo Ždane a v kategórii dievčat Mariana Hudáková zo základnej školy v Jasove.

Ďalšie umiestnenia na tomto kvalitnom matičnom festivale nájdete na webe Matice slovenskej. Televízia Región odvysielala o ňom vo svojom spravodajstve zaujímavú reportáž. Aj STV pripravuje o festivale šot v regionálnom spravodajstve o tom, ako sa deti samé pustili do boja s týmto neduhom u nás na Slovensku.

Festival proti rasovej neznášanlivosti si získal veľkú podporu nielen v školách, ale aj v štátnej a vo verejnej správe po celom Slovensku. To, že sa spievajúce deti rozhodli bojovať proti rasovej neznášanlivosti, prispieva k prehlbovaniu kultúrnej spolupráce medzi majoritou na Slovensku a menšinami.

František MRVA

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.