Dom MS v Galante-Deti z Aradáča v Trnavskom kraji

thumbnail

Dom Matice slovenskej v Galante už tretí rok spolupracuje s Národnostnou radou slovenskej národnostnej menšiny v Novom Sade. Minulý rok navštívili Galantu deti zo Starej Pazovy, tento rok prišli na Slovensko aj deti zo ZŠ Bratstvo v Aradáči. Ich hlavnými hostiteľmi bola ZŠ s MŠ v Horných Salibách. Na vytvorení pohostinnej atmosféry pre slovenské deti zo Srbska sa podieľal celý pedagogický zbor školy s riaditeľkou Evou Konečnou, rodičia aj deti.

Keďže školský divadelný krúžok v Aradáči získal titul víťaza v prehliadke Detských divadelných súborov vo Vojvodine v roku 2013, školáci mali zájazd ako odmenu. Prilákala ich k nám aj celoslovenská prehliadka detských divadelných súborov Zlatá priadka 2014, ktorú zastrešuje Národné osvetové centrum a každoročne sa koná v Šali. Tento rok deti z Vojvodiny na prehliadke neúčinkovali, zúčastnili sa na nej však ako diváci. Aj keď do Horných Salíb pricestovali v neskorých poobedných hodinách a absolvovali cestu dlhú vyše päťsto kilometrov, svoje divadelné vlohy nenechali hlivieť a ešte v ten večer v miestnom Dome kultúry odohrali pre hornosalibských žiakov, rodičov a priateľov školy a tiež pre verejnosť divadelné predstavenie Popoluška. Na ďalší deň zavítali do Šale, kde sa konala prehliadka najlepších divadelných súborov detí zo Slovenska. Pozreli si dve predstavenia svojich rovesníkov hercov a vrátili sa naspäť do ZŠ Horné Saliby, kde ich už čakal teplý obed a popoludnie plné rozmanitých aktivít a hier. Zlatým klincom programu bolo zrejme štyristo nanukov, ktoré sa rozdali počas prestávky športových súťaží. Za dva dni sa vytvorili mnohé priateľstvá nielen medzi školákmi, ale zblížili sa i učitelia oboch škôl zapojených do projektu. Hostia z Aradáča navštívili aj naše hlavné mesto, kde si pozreli Bratislavský hrad a potom nasledoval návrat domov. Boli aj slzičky lúčenia, aj úprimné pozvania na návštevu Aradáča, ktorá sa azda uskutoční, lebo poznať život našich krajanov v Srbsku po ich návšteve u nás chcú nielen deti, ale i rodičia a priatelia školy v Horných Salibách. Pochvala za vydarenú návštevu patrí najmä riaditeľke E. Konečnej, ktorá v úlohe hostiteľky bola perfektná. Aj slovenské deti v srbskom Aradáči hlásili, že na Slovensku „bolo extra“. Treba oceniť tiež zástoj Matice slovenskej pri zrode a podpore takýchto obohacujúcich stretnutí s našimi krajanmi.

                                                                                              Text a foto: Zlatica GAŽOVÁ

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.