Dvojaká kvalita potravín už nie je tabu

thumbnail

„Nebudem tolerovať, aby sa v niektorých častiach Európy občanom predávali potraviny nižšej kvality ako v iných krajinách, napriek tomu, že ich obal a označenie sú totožné. Teraz musíme dať vnútroštátnym orgánom väčšie právomoci, aby odstránili všetky existujúce nezákonné praktiky,“ povedal predseda Európskej komisie vo svojej najnovšej správe o stave Európskej únie. Udržateľné poľnohospodárstvo, dvojaká kvalita potravín, ale aj spájanie vedeckých kapacít v téme biohospodárstva boli hlavné témy, o ktorých aktuálne rokovali ministri poľnohospodárstva na stretnutí Vyšehradskej skupiny v maďarskom Vyšehrade.​ Témou dvojakej kvality potravín sa bude zaoberať aj európsky spotrebiteľský samit, ktorý organizuje Slovenská republika a uskutoční sa v polovici októbra v Bratislave. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka ukončilo druhú sériu testov potravín zameraných na dvojakú kvalitu potravín. Výsledky testov oznámi začiatkom októbra. Je sa na čo „tešiť“.

■ BRUSEL KAPITULOVAL

„Spolupráca krajín strednej a východnej Európy v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva má zmysel. Azda najlepším príkladom je téma dvojakej kvality potravín. Nebyť spoločného postupu krajín Vyšehradskej skupiny dodnes by zrejme Európska komisia považovala túto tému za okrajovú. Sme radi, že táto téma sa dostala na stôl Komisie a stala sa vážnou,“ vyhlásila naša rezortná ministerka Gabriela Matečná. Iniciatíva Slovenskej republiky vyústila až do Správy o stave Únie, ktorú najnovšie predniesol predseda Európskej komisie J. C. Juncker. Na zasadnutí Vyšehradskej skupiny ministrov poľnohospodárstva sa okrem krajín V4 – Slovenska, Maďarska, Českej republiky a Poľska, zúčastnili aj zástupcovia agrorezortov z Rumunska, z Bulharska, zo Slovinska a z Chorvátska.

■ ROZHORČENIE KOMISIE

Európska komisia vydala súbor usmernení na to, ako uplatňovať predpisy Európskej únie v oblasti potravín a ochrany spotrebiteľa v prípadoch dvojakej kvality výrobkov. Ide o konkrétne rady, ktoré vnútroštátnym orgánom pomôžu určiť, či spoločnosť porušuje právne predpisy EÚ, keď predáva výrobky dvojakej kvality v rôznych krajinách. Usmernenia obsahujú nariadenia o poskytovaní informácií o potravinách, ktoré stanovujú, že spotrebiteľom sa musia o konkrétnych potravinách poskytovať pravdivé a dostatočné informácie. Napríklad na etiketách potravín sa musí uvádzať zoznam všetkých zložiek obsiahnutých vo výrobku. Druhým usmernením je smernica o nekalých obchodných praktikách, ktorá zakazuje nečestné praktiky, ako napríklad uvádzanie rovnako označených výrobkov na trh spôsobom, ktorý môže zavádzať spotrebiteľa.

 

Ján ČERNÝ – Foto: internet

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.