Dvojaká tolerancia

thumbnail

BESEDNICA

Ak by sme hľadali jedno z najfrekventovanejších slov v dnešných médiách, určite by sa na jednej z horných priečok ocitol termín tolerancia. Každodenne si občan môže prečítať či vypočuť slová o tom, aké neprijateľné je netolerantné správanie, xenofóbia, rasizmus či homofóbia. Každý rozumne uvažujúci slušný človek s patričnou morálnou a etickou výbavou vie, že upierať komukoľvek právo na názor, haniť ho a ostrakizovať je cestou do chaosu netolerancie. Lenže aj tu, zdá sa, existuje dvojaký meter. Nedávno v médiách, na počudovanie najmä v bulvárnych, zarezonovala kauza Romany Schlesinger, známej to bojovníčky za práva homosexuálnej menšiny. Na svojej stránke na sociálnej sieti totiž napísala počas veľkonočných sviatkov nasledovný status: „Ináč, v Rakúsku sú aj pumpy zavreté. Jak jeden sadomasochista doj..e ľuďom život aj po 2015 rokoch.“ Príspevok síce zakrátko zo sociálnej siete zmizol, ale o rozruch a najmä pobúrenie už bolo postarané.

Kto je to vlastne Romana Schlesinger? Ide o mediálne známu aktivistku za práva LGBTI menšiny, spoluzakladateľku a riaditeľku občianskeho združenia Queer Leaders Forum, ktoré sa zaoberá ochranou homosexuálne orientovaných osôb. Zároveň je aj riaditeľka každoročne organizovaného Dúhového Pride Bratislava. Táto aktivistka minulý rok posilnila rady SaS, pričom predseda strany Richard Sulík na margo jej pričlenenia sa k SaS povedal: „Veríme, že jej vstup k nám presvedčí ľudí, ktorých sme sklamali tým, že sme témy osobných slobôd nepresadzovali dosť razantne...“

Teraz sa doslova núka otázka, že či sa osobné slobody týkajú všetkých, vyjmúc kresťanov, alebo aktivistka Schlesinger má na toleranciu silno dvojaký meter. Nahnevané reakcie veriacich, ale aj veľkej časti ateistov na seba nedali dlho čakať. Nie je to totiž tak dávno, keď v máji minulého roku RTVS prepustilo redaktorku Kristínu Kormuthovú za urážlivý status na sociálnej sieti, ktorý sa týkal rómskej menšiny. Nepomohlo ani to, že ho tiež vzápätí zmazala a svoj prešľap ospravedlňovala tým, že bola silno rozrušená. Nečudo, keď jej príslušníci spomínaného etnika kradli v noci z rodinného domu medené odkvapy a ona bola sama doma s chorým otcom. S prácou v RTVS sa rozlúčila podobne ako moderátorka Natália Žembová, ktorej vina spočívala v tom, že pred Referendom o rodine účinkovala v spote, ktorý pripravila Aliancia za rodinu. A čo na celý prípad bezprecedentného útoku na veriacich občanov povedal stranícky šéf spomínanej aktivistky? Vraj sa s ňou porozpráva... Raz darmo. O tolerancii najhlasnejšie na Slovensku rozprávajú zrejme tí, ktorým chýba, alebo všetci sme si rovní, len niektorí sú ešte rovnejší.

Maroš M. BANČEJ - Karikatúra: A. MIŠANEK

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.