Ekonomicky sa šplháme vyššie

thumbnail

POZNÁMKA

Čo prináša druhý sociálny balíček vlády, už vieme, s tretím chce kabinet R. Fica prísť  v decembri. Pre posledný volebný rok vlády v danom funkčnom období a v podstate pre už prebiehajúcu volebnú kampaň to nie je nič mimoriadne, naopak, skôr je to očakávaný jav. Jav najmä politický. Zaznamenávame však aj niekoľko ekonomických pozitívnych signálov.

Aj v samotnom Nemecku prekvapil rast exportu. Ešte v apríli tamojší experti predpokladali jeho pokles a zrazu – nemeckým firmám sa nečakane dobre darí. Akiste si všetci pamätáme výroky o tom, ako je naša ekonomika naviazaná na tú v Nemecku a ako sme závislí od kondície našich najväčších zahraničných obchodných partnerov. Nemecký export sa podľa štatistických údajov medziročne zvýšil o neuveriteľných 7,5 percenta. Prebytok zahraničného obchodu tak dosiahol napríklad len v apríli 22,1 miliardy eura. Odvtedy nemecký vývoz vzrástol o 2, 1 percenta. To všetko sa udialo ešte pred tradičnými prázdninovými dovolenkovými výpadkami výroby u najväčších výrobcov.

Darí sa aj českej ekonomike. Dokonca sa v odborných kruhoch objavujú tvrdenia, že naposledy tak prosperovala pred začiatkom najskôr dlhovej a potom finančnej krízy ako takej. Česká ekonomika v prvom kvartáli roka až závratne zrýchlila tempo rastu. Hrubý domáci produkt u západných susedov  v prvom štvrťroku sa v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi zvýšil o 2,8 percenta. V medziročnom porovnaní stúpla česká ekonomika o 3,9 percenta, pričom ide už o šiesty kvartál rastu v rade. Vyplýva to z predbežného odhadu, ktorý zverejnil český štatistický úrad. K rastu prispeli najmä legislatívne úpravy v oblasti spotrebných daní z tabakových výrobkov a rast takmer všetkých odvetví spracovateľského priemyslu.

Takže naši dvaja najvýznamnejší hospodárski partneri v zahraničí majú potešiteľné ekonomické štatistiky. To je tá najlepšia správa pre Slovensko, aká len mohla v čase neistoty z vývoja v Grécku prísť. Kým rozpočet na Slovensku na tento rok bol postavený na odhade rastu hospodárstva o 2,6 percenta, podľa aktuálnych údajov tohtoročného rastu zrejme prekročí tri percentá a pre budúci rok bude tesne pod hranicou štyroch percent.

„Všetky informácie, ktoré máme dnes k dispozícii, hovoria o tom, že ukazovatele trhu práce a ekonomického rastu sa vyvíjajú lepšie, ako sme pôvodne počítali pri stavbe rozpočtu. To znamená, že by to malo mať aj pozitívny dosah na plnenie našich fiškálnych cieľov. Mám na mysli deficit a dlh,“ vyhlásil minister financií Peter Kažimír.

Je tu však aj to známe ale... Iné sú makroekonomické údaje a iná je situácia povedzme medzi živnostníkmi, drobnými podnikateľmi a v prostredí stredného stavu. Tešiť sa z toho, že rast našej ekonomiky ťahajú naši partneri v zahraničí či naše najväčšie automobilky, by bolo totiž veľmi krátkozraké. Na druhej strane, čísla by boli oveľa pozitívnejšie a najmä pre kondíciu domácej ekonomiky uspokojivejšie, ak by sa ekonomicky začalo dariť aj týmto skupinám našich tvorcov zdrojov štátneho rozpočtu. Práve na nich sa však akosi zabúda. Je jedno či úmyselne, alebo sú prehliadaní, zmena prístupu je nevyhnutná. Mohla by sa vyrovnať všetkým sociálnym balíčkom dokopy.

Ivan BROŽÍK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.