Erdoganovmu absolutizmu rastú svaly

thumbnail

Turecký prezident sústreďuje vo svojich rukách neobmedzenú moc. Posledný júlový piatok navštívil Recep Tayyip Erdogan policajné kasárne v Ankare. Večer v sprievode štátneho média a desiatok „civilistov“, inak dobre zamaskovaných sfanatizovaných vojakov ochrancov, oznámil len tak ako keby nič, že preberá kontrolu nad armádou a tajnými službami v Turecku. Veľa rozruchu jeho vyhlásenie nenarobilo, aj keď tak trochu predbehlo čas – lebo podľa súčasného právneho stavu v Turecku nemá na takéto niečo hlava štátu nárok. Ešte zatiaľ nemá. Erdogan si je však istý, že odvolávajúc sa na prevrat mu medzi „zákonodarcami“ prejde všetko, čo navrhne. Aj to, čo vyhlásil v policajných kasárňach. Stačí, aby sa to dostalo na námestia, aby si to želal „ľud“, ktorý na nich večer čo večer skanduje: „Nech žije Erdogan!“ a téma je vybavená. Strach zariadi všetko.

■ VELITEĽ SOM JA

Turecko sľučkaAby to vyzeralo aspoň ako-tak, Erdogan vydal dekrét. V ňom oznámil, že preberá moc nad armádou a armádnymi učilišťami v krajine. Urobil tak po tom, ako z tureckých ozbrojených síl „odstránil“ až štyridsať percent ich generality. Dôstojníkov vo vysokých armádnych funkciách podľa závažnosti „previnení“ buď uväznil, niektorí zrejme čakajú na popravu, ktorú si Erdogan dá tiež schváliť, iných čaká dlhoročné, ak nie doživotné väzenie a malá hŕstka z nich bola „omilostená“ a „odídená“ do civilu. Milosť dostalo aj 1 389 radových vojakov, účastníkov pokusu o prevrat. Ide o starú dobre známu metódu cukru a biča. Čistku v armáde nateraz prerušil uzavretím vojenskej akadémie na neurčito. Výcvik vojakov bude naďalej podliehať iba ministerstvu obrany, práve tak ako celé pozemné vojsko, letectvo a námorníctvo s dekrétovým dodatkom – na čele ministerstva stojí sám Recep Tayyip Erdogan.

■ TAJNÁ SLUŽBA SOM JA

Netrvalo ani dvadsaťštyri hodín a prezident Erdogan v rozhovore pre štátnu televíziu oznámil, že sa stavia do čela tajných služieb v krajine. Túto kompetenciu mal zo zákona predseda vlády, ale to v Turecku nie je podstatné. Zmenu, dokonca ústavnú, Erdoganovi posvätil parlament aj za pomoci bábkovej opozície.

„V súvislosti s nedávnymi udalosťami disponujeme oveľa väčšou silou,“ pochválil sa vzápätí v médiách Erdogan a vyvolal tým len ďalšiu vlnu fanatického nadšenia v uliciach Ankary a Istanbulu. Zaujímavou pasážou prejavu bolo Erdoganovo oslovenie polície: „Mali by ste byť efektívnejší, a preto si zaslúžite účinnejšie zbrane.“ Polícia v krajine, už aj tak takmer polovojensky organizovaná a vyzbrojená, bola doteraz používaná najmä na zásahy (niekedy aj vyhladzovacie) proti „kurdským rebelom“ na juhovýchode Turecka.

■ ODSTRAŇUJE KAŽDÉHO

Od podivnej frašky s názvom pokus o vojenský prevrat v Turecku bolo „odstránených najmenej šesťdesiattisíc ľudí z armády, zo súdnictva, z administratívy a zo vzdelávacieho systému. Mnohí z nich boli zatknutí, viacerí rovno zastrelení. Turecký prezident sa pritom často, takmer v každom svojom prejave určenom davu na námestiach sťažuje, že „registruje zo strany Západu neopodstatnené obavy o osud osôb majúcich niečo dočinenia s prevratom“. Rakúsky denník Die Presse doslova napísal, že Erdogan bedáka nad nedostatkom solidarity západných krajín. „Krajiny, ktorým ide viac o osud rebelov ako o tureckú demokraciu, nemôžu byť priateľmi Turecka,“ posťažoval sa prezident. Urobil tak priamo v prezidentskom paláci v Ankare.

■ NATO A ERDOGAN

Nie iba náhodou okolností je Turecko členským štátom vojenského zoskupenia NATO, teda Severoatlantickej aliancie, ktorej členom je aj Slovensko. Velenie NATO, ako aj predstavitelia americkej zahraničnej politiky oznámili, že udalosti v Turecku sledujú, ale nateraz nevidia dôvod reagovať či zasahovať. Rada Európy sa na adresu záujemcu o členstvo v Únii – Turecka – vyjadrila, že len čo bude v tej krajine inštitucionalizovaný trest smrti, čo je jedna z hlavných Erdoganových ambícií, skončia sa akékoľvek kroky na pristúpenie Turecka k EÚ.

■ AKADEMICI PROTESTUJÚ

Vedenie Univerzity Komenského v Bratislave a vedenie Akademického senátu UK zverejnilo v súvislosti s udalosťami v Turecku toto stanovisko: „Medializované informácie hovoria o čistkách, ktoré postihli desiatky tisíc zamestnancov štátnych inštitúcií. Z práce bolo prepustených viac ako pätnásťtisíc zamestnancov ministerstva školstva, viac ako tisícpäťsto dekanov štátnych aj súkromných univerzít bolo prinútených k rezignácii, boli odobraté licencie tisíckam učiteľov pôsobiacich v súkromných inštitúciách a došlo aj k odobratiu licencií viacerým súkromným školám... V zmysle odkazu neodňateľného a neodmysliteľného hodnotového rámca akademických slobôd, slobodného vzdelávania a výskumu sme plne solidárni s našimi kolegami z tureckých univerzít v situácii ohrozujúcej ich akademické práva a slobody aj autonómiu vysokého školstva.“

Naši akademici sa tak prihlásili  k stanovisku Asociácie európskych univerzít, ako aj k vyhláseniu Českej konferencie rektorov a vyzvali všetkých ľudí dobrej vôle, aby spoločne s nimi podporili slobodu a demokraciu v Turecku.

 

Ivan BROŽÍK – Karikatúra: Andrej MIŠANEK



3 Komentárov

  • Ha The applicant has to be sole require a the financial institution that you if you want to carry on your daily routine without having to be concerned Additionally, the significantly entrenched legal can make of yours payday advances at a preferential rate

  • Haha. I woke up down today. You've cheered me up!

  • Better!Truthfully I’m mad at myself for not being able to take a picture or update more.Wayyy too many things going on (things I’m grateful for).I’ll write a post/update on it next week.LOOK FOR IT! =)

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.