Euro je nová zbraň českého prezidenta

thumbnail

Česká koruna stráca na hodnote viac ako spoločná euromena. Český prezident Miloš Zeman je vždy v pozícii toho, kto určuje tému. Prezidentskú kampaň vyhral tým, že bez okolkov nastolil trvalú znepokojujúcu tému v českej verejnosti – sudetonemeckú otázku. Podobnou razanciou pokračuje Miloš Zeman od nástupu do úradu: zapísal sa jednoznačným postojom proti Palestíncom na prospech Izraela, napriek masívnej kritike absolvoval cesty do Čínskej ľudovej republiky a do Ruskej federácie a pokiaľ ide o Slovensko, vo vzťahu k sankciám a Ruskej federácii si podal ruku s predsedom slovenskej vlády.

Svojimi mediálnymi výstupmi prezident získava prevažnú väčšinu „priemerného“ českého voliča, jeho premyslená mediálna taktika neraz úplne ovláda scénu, je lídrom v určovaní tak tém, ako aj tónu. Ukazuje, aký je priestor prvého priamo zvoleného českého prezidenta; kolegov zo susedných štátov odsúva do hlbokého mediálneho tieňa.

■ INFLÁCIA AKO ARGUMENT

Tentoraz určil tón budúcej kampane o prijatí euromeny zas ako prvý a opäť je zrejmé, že hovorí na prospech podnikateľskej sféry, keď v otázke  českého prijatia eura zreteľne oddeľuje zrno od pliev. Kým celá ostatná Európa sa zaoberá gréckou krízou a jej následkami, Česi dostali od prezidenta naliehavé odporúčanie na prijatie eura. Nebol by to prezident Zeman, aby nenasmeroval doterajšiu, väčšinou emocionálnu debatu v Čechách o eure do  roviny racionálnejších – teda najmä jeho – Zemanových argumentov. Pre slovenskú verejnosť je zaujímavý najmä fakt, že česká koruna stráca viac ako euro. Podľa prezidenta Zemana hodnota českej meny klesla vinou inflácie od roku 1999 o štyridsaťšesť percent, kým „naše“ euro za rovnaké obdobie oslablo o tridsaťdeväť percent.

Pre Slovákov je zaujímavé najmä to, že u nás sa nehovorí o poklese hodnoty eura, aj keď je to každodenná realita. Slovensko je v argumentácii prezidenta Zemana aj terčom konkurenčných úvah. M. Zeman hovorí: „Niežeby sme priateľom zo Slovenska ich investície závideli, nedopriali, ale keby Česká republika už euro mala, tak som si skoro istý, že časť investícií, ktoré pôvodne smerovali na Slovensko, by nakoniec skončili u nás v Čechách a dávali by prácu českým zamestnancom.“  Aj takéto kujonské, prešibané náznaky vytiahol z bohatej studnice česko-slovenskej rivality a porovnávania.

■ CHVÁLA EURA

Pozoruhodné sú argumenty na prospech eura. Kým vo všeobecnosti sa zdá, že dolár valcuje euro a namiesto pokojného vývoja je v Európe každodenný i strategický chaos, český prezident operuje  stabilitou eura a nemožnosťou špekulovať proti spoločnej európskej mene, a to v čase, keď podľa neho česká koruna symbolom stability nie je. Odkaz  z pražského Hradu je jednoznačný: spoločná európska mena zaručuje stále väčšiu stabilitu než ako ktorákoľvek národná mena. Argumentuje o. i. tým, že euro ako menu prijali pobaltské štáty, tento rok Litva a vlani Lotyšsko. Estónsko sa stalo ako sedemnásty štát členom eurozóny ešte v roku 2011. Pravda, je to pohľad neobzerajúci sa na to, ako bolestivo a drastickými opatreniami tieto štáty prekonali roky krízy a aké monopolné postavenie už pred zavedením eura mali zahraničné banky v ich celej finančnej sfére. Ale to nie je vhodný argument do diskusie, ktorej konečným cieľom má byť zvýhodnenie konkurenčnej schopnosti Česka a zníženie transakčných nákladov bánk a podnikov.

■ HLAVNÝ ARGUMENT

Hlavným argumentom je, že napriek všetkému spoločná európska mena dokáže fungovať a euro dokázalo prežiť najväčšiu hospodársku krízu od čias druhej svetovej vojny. Samozrejme, nevysloveným argumentom je veľká neznáma – aké bude postavenie samostatnej českej meny v budúcnosti, keď sa prijme „spoločný“ trh spájajúci USA a štáty Európskej únie. Už teraz je samotná pripravovaná obchodná a investičná zmluva USA – EÚ kontroverzná, vyvoláva stále viac diskusií a otvorených výhrad, ako svedčí aj nedávne kategorické vystúpenie slovenského poslanca Ľ. Blahu na medzinárodnom fóre.

V každom prípade,  „pán pražského Hradu“  navrhuje brať si príklad od Slovákov v tom, ako zhodou všetkých ústavných činiteľov a predstaviteľov národnej banky i politických špičiek pri prijímaní eura postupovali. Česi by mali byť v tomto, podľa názoru prezidenta Zemana, takí schopní a jednotní ako Slováci. Pre nás je z celého diskurzu najzaujímavejšie to, že síce vieme o poklese hodnoty eura o tridsaťdeväť percent, ale nikto nehovorí, aký je odhad ďalšieho poklesu jeho hodnoty – v tom sme odkázaní na vlastnú, stále menej príjemnú skúsenosť. V Česku je zrejmé, že minimálna mzda je prakticky rovnaká ako v roku 2007 a je najnižšou minimálnou mzdou v EÚ po Bulharsku, Rumunsku a Litve. Rast ekonomiky nemá podstatný vplyv na pokles nezamestnanosti. Kým zisky firiem boli rekordné, rast českých miezd bol minimálny. Česká diskusia o prijatí eura nám pomôže najmä zbaviť sa liberálnych ekonomických mýtov a sústrediť sa na argumenty na prospech sociálne udržateľného, usporiadaného štátu.

Dušan D. KERNÝ – Foto-zdroj: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.