Eva Krížiková - Stálica na hereckom nebi

thumbnail

 

O máloktorej našej herečke sa dá povedať, že ju obľubujú tri generácie filmových a televíznych divákov. Evu Krížikovú milujú skalní návštevníci činohry SND rovnako ako filmoví diváci, ctitelia komédií aj vážnych žánrov a dopustiť na ňu nedajú ani tí, ktorí sa s ňou stretávali najmä na televíznych obrazovkách. Skrátka, všestranná a inšpiratívna herecká osobnosť.

Eva Krížiková sa narodila 15. júla 1934 v Bratislave. Najbližších pätnásť rokov potom vyrastala v Račišdorfe, dnes mestská časť Rača. Už ako dieťa bola neposedná, rada spievala a hrala pre okolie rôzne divadielka, čo jej napokon na krátku chvíľu prinieslo angažmán speváčky v orchestri Elektrotechnickej fakulty. Lenže Eva mierila inam. Vyštudovala herectvo na konzervatóriu v triede profesora Budského, ktoré skončila v roku 1953. Krátko pôsobila v Armádnom divadle v Martine a od roku 1954 zakotvila na našej prvej scéne, teda v SND. Na doskách tohto divadla stvárnila obrovské množstvo postáv. Dramatických aj komediálnych, a práve preto si ju veľmi skoro všimli filmoví i televízni tvorcovia.

snn_26-27-eva krizikova
snn_26-27-eva krizikova

Kto z pamätníkov by si Evu Krížikovú nepamätal z inscenácie Pštrosí večierok (1969), no ešte predtým vo vynikajúcej slovenskej filmovej komédii Štvorylka, kde očarila aj s ďalšou hereckou legendou Františkom Dibarborom. Ako všestranná umelkyňa s bravúrou zvládala aj zábavné televízne relácie, napríklad Vtipnejší vyhráva. Spolu s manželom Františkom Zvaríkom tvorili skutočne hviezdny pár nášho divadelného a filmového sveta. No je tu ešte jedna nezanedbateľná časť jej bohatej kariéry a tou je Slovenský rozhlas. Vyše desaťročie bola oporou nezabudnuteľnej rozhlasovej rodinnej ságy Králikovci, ale svoj hlas a šarm prepožičala aj množstvu zábavných programov. Pani Eva Krížiková oslávi onedlho významné okrúhle jubileum. V mene vďačných divákov, a samozrejme aj redakcie SNN jej blahoželáme!

(mab)

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.