Gaza vzkriesila antisemitizmus

thumbnail

Európske štáty sú šokované tým, ako rýchlo sa protestné akcie proti operácii Izraela v pásme Gazy zmenili na masové a otvorené antisemitské nepokoje – konštatoval ruský týždenník Kommersant v čísle 29. „Európa sa vrátila do roku 1938,“ so zdesením povedal korešpondentovi The Times parížsky Žid, ktorého napadla skupina demonštrujúcich proti operácii izraelskej armády v pásme Gazy.

Podľa slov novinárov bolo počuť v dave výkriky: Smrť Židom! a Hitler mal pravdu! Masové protestné demonštrácie odporcov izraelských vojenských akcií boli plánované v júli t. r. v mnohých veľkých mestách Európy. A takmer všetky sa rýchle a neočakávane zmenili na pogromy. Demonštranti sa špeciálne zamerali na židovské štvrte. V Paríži bandy mládeže rozbíjali vitríny židovských obchodov a rabovali ich, podpálili synagógu. V Berlíne, ako oznámila agentúra Associated Press, na podobnej demonštrácii zazneli výzvy: Židov do plynových komôr!

Avšak centrom antisemitských prejavov sa stalo francúzske mesto Sarselle, v ktorom úrady vzhľadom na veľkú židovskú komunitu zakázali demonštráciu. Tá sa predsa len uskutočnila a zmenila sa na výtržnosti s hádzaním zápalných fliaš a kameňov do obchodov, podpálením synagógy a zrážkami s políciou. Prezident François Hollande sa stretol s predstaviteľmi židovskej a islamskej obce, aby vyjadril svoje rozhorčenie nad pogromami. Premiér Manuel Valls priznal, že antisemitizmus vo Francúzsku nadobudol novú formu, silne sa rozšíril zásluhou internetu a zachvátil všetky nové robotnícke štvrte francúzskych miest.

Experti sociológovia však tvrdia, že na posledných udalostiach nie je nič prekvapujúce a Európa zostane v mnohých zreteľoch antisemitská. Podľa údajov The Washington Post v nedávno vykonanom prieskume verejnej mienky otvorene prejavuje antisemitské postoje tridsaťsedem percent Francúzov. V Taliansku je otvorených antisemitov deväť percent. Ako vyplýva zo správy americkej organizácie Antidifamačná liga, v posledných rokoch „úroveň antisemitizmu sa zvýšila v takých krajinách ako Maďarsko, Veľká Británia a Španielsko“. Podľa prieskumov sa výrazne zvýšil počet skrytých antisemitov presvedčených napríklad o tom, že „Židia príliš veľa hovoria o holokauste“ alebo „Židia sú skôr verní Izraelu ako štátu, ktorého sú občanmi“. Podľa údajov francúzskeho štatistického úradu za prvé tri mesiace tohto roka odišlo z Francúzska do Izraela viac Židov ako za hociktoré iné obdobie od vytvorenia štátu Izrael v roku 1948. Emigranti pritom udávali ako príčiny aj ekonomické problémy, na prvé miesto však dávali rastúce prejavy antisemitizmu.

Ivan LUŽÁK



1 Komentár

  • x

    a kde je sprava o tom, ako Slovensko v UN - de facto, pristava na glorifikaciu - nacizmu ?

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.