Historický míľnik slovenských dejín

 

Slovenské národné povstanie (SNP) patrí medzi slávne historické míľniky dejín slovenského národa. Popri Varšavskom povstaní a odboji Srbov patrí medzi najvýznamnejšie prejavy  protifašistického odboja počas druhej svetovej vojny. Aj zásluhou povstania sa slovenský národ napokon zaradil medzi víťazné národy najtragickejšej vojny v dejinách ľudstva. Už sedemdesiate tretie výročie vypuknutia SNP si pripomenuli štátni predstavitelia, samosprávy i samostatne Matica slovenská.

Štátne oslavy sa konali v areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici. Organizátorom bolo Múzeum SNP, ktoré vedie kandidát na banskobystrického župana S. Mičev. Možno aj z tohto dôvodu,  okrem pietnej spomienky, vystupujúci politici kritizovali súčasného župana, člena Ľudovej strany Naše Slovensko M. Kotlebu a vyzývali voličov tohto kraja, aby ho už druhýkrát nezvolili. M. Kotleba svoju kandidatúru oficiálne oznámil až dva dni po oslavách povstania – 31. augusta.

  • ZDRAVIA SA NA STRÁŽ

Premiér Robert Fico uviedol, že v budove VÚC sa zdravia pozdravom Na stráž!, čo je podľa premiéra trestné. Verejne vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby na tieto prejavy reagovali tak veľmi, ako sa dá.   „Cesta je len vtedy, ak sa dohodneme všetci demokraticky a hodnotovo zmýšľajúci, ak podporíme jedného kandidáta, ktorý má šancu vyhrať – toto je čin hodný nasledovania, prosím, nasledujte ho,“ dodal Fico. Mal na mysli kandidáta J. Luntera, nie Mičeva. Pridal sa aj prezident republiky Andrej Kiska  a upozornil, že o tri mesiace budeme rozhodovať o tom, kto bude najbližšie štyri roky spravovať osem samosprávnych krajov. Podľa neho tie tohtoročné by sa mohli stať voľbami, v ktorých sa postavíme proti ideológii zla, a „voľbami, v ktorých vyženieme fašistu z úradu v Banskej Bystrici a odmietneme jeho kandidáta v Nitrianskom a ďalších krajoch“. Predvolebná rétorika nechýbala ani predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi. „Chcem vyzvať všetkých Bystričanov, tieto voľby začnite s vysťahovaním vy, ktorí tu žijete. Myslím si, že Bystričania môžu prví ukázať iným krajom, kde to hrozí, že im táto skúsenosť stačila a že nedovolia pokračovať šialencom pri ovládaní štátnej moci.“

  • MATICA SPOMÍNALA SAMA

Matica slovenská nebola pozvaná na oficiálne oslavy SNP. Jej radoví členovia i predstavitelia však spomínali samostatne. Možno najpočetnejšie oslavy sa konali na Jankovom vŕšku. Bol tam aj predseda MS M. Tkáč: „Stovky národovcov prijali s potleskom informáciu, že Matica vyhlásila rok 2018 za Rok slovenskej štátnosti. A že chceme klásť k sebe dátumy, ktoré prispeli k dnešku, k štátu, ktorý sa volá Slovenská republika a je členom Európskej únie i ďalších zoskupení. U nás je kolíska aj opora Slovanstva. Naše symboly sú zrastené s charakterom našej vlasti: tri kopce, s časmi nášho prvého zapájania sa do civilizačných procesov, dvojramenný kríž a s prvým aktívnym vystúpením štúrovcov súvisí naša hymna.“  Matičiari v Nových Zámkoch sa zúčastnili na mestských oslavách. K prítomným sa prihovorili viceprimátor mesta Nové Zámky Lukáš Štefánik a Ladislav Dráfi, predseda organizácie protifašistických bojovníkov  v Nových Zámkoch. „Aj v Nových Zámkoch sa muži a ženy  pridali k povstaniu, prekonali vlastný strach a nerozhodnosť a preukázali statočnosť a vlastenectvo, obetovali viacerí svoje životy, aby sme my mohli žiť v slobode, v láske a porozumení. Boli to hrdinovia súvekého času, boli to ľudia skutkov so zbraňou v ruke, schopní brániť ideály slobody a demokracie. Som hrdý, že som občan Slovenskej republiky a že predchádzajúce generácie našich otcov a starých otcov, mám a starých materí boli generáciou odvážnych činov,“ povedal vo svojom prejave Ladislav Dráfi.

  • SPOMIENKA V ŽILINE

„Slovenské národné povstanie bolo kľúčovým momentom národného významu pre nás všetkých a natrvalo sa zapísalo do slovenských dejín. Je dôležité spomínať na tých, ktorí sa rozhodli vstúpiť do ozbrojeného boja a brániť našu krajinu proti nacistickej okupácii. Máme byť na čo hrdí, a preto si pripomínajme naďalej tieto udalosti, aby sme vzdali hold a úctu všetkým účastníkom povstania,“ povedal v príhovore na oslavách sedemdesiateho tretieho výročia SNP v Žiline primátor mesta Igor Choma. Spomienkové oslavy sa tu uskutočnili v piatok 25. augusta pri Pamätníku civilných obetí druhej svetovej vojny v Lesoparku Chrasť a pri Pamätnej tabuli genmjr. in memoriam Jozefa Dobrovodského v Sade SNP.

Od matičných prispievateľov spracoval: (mrs)

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.