Homosexuálne páry stupňujú požiadavky na legislatívu

thumbnail

Čakanie na slovenského Oliariho. Názor prezidenta Francúzska F. Hollanda o spoločnej vláde krajín eurozóny je jeho osobným názorom. Rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) už také osobné nie je a je minimálne odporúčaním pre národné legislatívy krajín Európskej únie. Po aktivistickom rozhodnutí ESĽP vo veci Oliari a ostatní vs. Taliansko ťažko povedať, že by bolo slovenské referendum zbytočné.  V spomínanej kauze išlo o požiadavku troch homosexuálnych párov voči talianskemu štátu na uznanie ich manželského štatútu. ESĽP sa, zdá sa, priklonil práve na stranu týchto troch párov.

„Európsky súd pre ľudské práva nie je inštitúciou zvolenou naším demokraticky zvoleným parlamentom, ani naším ľudom. Jeho rozhodnutia nie sú vynútiteľné. Ukazuje sa, že Aliancia za rodinu mala pravdu a tieto nevolené inštitúcie strácajú schopnosť rešpektovať demokraciu, ako aj text Dohovoru. Keď európske krajiny podpisovali Európsky dohovor o ľudských právach, žiadna z nich nepodpisovala registrované partnerstvá. V Dohovore vtedy, aj dnes išlo o ochranu ľudských práv. Keď sudcovia nájdu v zmluve to, čo tam nikdy nebolo, ťažko to nazvať inak ako ‚súdny aktivizmus‘ na suverénnych zmluvných‎ stranách,“ tvrdí Anton Chromík za Alianciu za rodinu.

  • STRÁCA VÁŽNOSŤ

Aj keď sa tento rozsudok nevzťahuje na Slovenskú republiku, ktorá je v inej právnej situácii, ani Taliansko sa s takýmto rozhodnutím zrejme nezmieri a odvolá sa na Veľkú komoru ESĽP, ako to už  aj v minulosti urobilo a vždy zvíťazil zdravý rozum. „Medzinárodné zmluvy menia štáty dodatkami, nie sudcovia. Mnohé krajiny Rady Európy budú takéto rozhodnutie súdu vnímať ako zásah do vlastnej suverenity a určite nebudú podobné rozhodnutia voči svojim krajinám rešpektovať. ESĽP týmto rozhodnutím, žiaľ, na svoju vlastnú škodu, stráca svoju vážnosť,“ povedal tiež Anton Chromík.

Pritom je nanajvýš paradoxné, že práve ESĽP dávnejšie vyhlásil, že „európske právo v oblasti ľudských práv nevyžaduje, aby krajiny udelili prístup k manželstvu párom rovnakého pohlavia“. Homosexuálnym aktivistom po celom svete tak bolo povedané, že homosexuálne manželstvo nie je ľudským právom.

Taliansky ústavný súd aj v prípade Oliari uviedol, že na ochranu záujmov homosexuálneho páru v tom prípade bude registrované partnerstvo postačujúce.

Ján ČERNÝ

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.