Hrdinka Ukrajiny opäť za mrežami

thumbnail

Predvolebný politický boj u susedov na Ukrajine sa stupňuje. Medzi politickou elitou pomajdanskej Ukrajiny sa to priam hemží kontroverznými postavami. Najvýraznejšou z nich je Nadija SAVČENKOVÁ, ktorej svojho času prezident Porošenko udelil honosný titul Hrdina Ukrajiny. Najnovšie udalosti – po tom, čo bola Savčenková zatknutá – ukazujú, že na Ukrajine cesta od hrdinu k zradcovi a naopak nebýva ďaleká.

Najnovšia kauza spojená s nezávislou poslankyňou Verchovnej rady Ukrajiny N. Savčenkovou sa pred verejnosť dostala 15. marca 2018, keď generálny prokurátor Jurij Lucenko oznámil, že predloží parlamentu návrh na jej vzatie do väzby na základe podozrenia z prípravy štátneho prevratu.

DIVOKÝ SCENÁR

Po súhlase parlamentu Savčenkovú 22. marca 2018 vzali do vyšetrovacej väzby. Obvinili ju zo spáchania viacerých trestných činov. Údajne organizovala skupinu, ktorá zbraňami prepašovanými z Donbasu plánovala vykonať útok na budovu parlamentu. Súčasťou plánu bola fyzická likvidácia v budove zhromaždených poslancov, vládnych činiteľov a prezidenta Porošenka. Obvinenia by zneli neuveriteľne, ak by samotná Savčenková na videozázname zo skrytej kamery, ktorý má generálna prokuratúra k dispozícii, nehovorila o pláne  mínometného útoku na kupolu parlamentu a následnom „dobíjaní“ preživších poslancov automatickými zbraňami. Podľa svojho vysvetlenia Savčenková, vedomá si nahrávania, zámerne narozprávala čo najabsurdnejšie scenáre, aby takýmto spôsobom zosmiešnila generálneho prokurátora a vládnucu garnitúru. Toto vysvetlenie z pohľadu súdneho človeka nedáva veľmi zmysel, ale v plnej miere vystihuje fenomén zvaný Nadija Savčenková, ktorej najvýstižnejšími rysmi sú iracionálnosť, živelnosť a nepredvídateľnosť.

Kto teda strieľal na nevinné obete na Majdane?

VEČNÝ REBEL

Nadija Savčenková sa do povedomia svetovej verejnosti dostala v júni 2014 po tom, čo ju ako operačnú navigátorku bojového vrtuľníka Mi-24 dobrovoľníckeho práporu Ajdar zajali v Donbase a následne prepravili do Ruska, kde ju obvinili zo zodpovednosti za smrť dvoch ruských žurnalistov. Počas pobytu za mrežami sa stala pre ukrajinský národ legendárnou hrdinkou, pričom tlak Západu v tejto otázke sa stával pre Rusko nepríjemným. Situáciu šalamúnsky vyriešil prezident Putin, ktorý Savčenkovú omilostil a pilotka sa dostala domov výmenou za dvoch občanov Ruska. Do vlasti sa vrátila už ako poslankyňa strany Baťkivščyna (Vlasť) Julije Tymošenkovej. Čoskoro sa ukázalo, že ruský ťah bol veľmi šikovný. Savčenková ako odrhnutý vagón sa rýchlo vymanila z pokusov majdanskej verchušky o využitie jej slávy vo svoj prospech. Stala sa tvrdým kritikom vlády. Svojou radikálnou rétorikou sa pasovala za  hovorkyňu všeobecnej nespokojnosti na Ukrajine. Keď navyše dala do súvisu snajperov strieľajúcich na Majdane s dnešnými provládnymi poslancami a ohlásila záujem o kandidatúru v budúcoročných prezidentských voľbách, odpoveď oficiálneho Kyjeva na seba nedala dlho čakať.

Z KALUŽE DO BLATA

Kauza sa stala predmetom živých diskusií a špekulácií. Ukrajinský televízny kanál TSN sa v relácii 1+1 zaoberal otázkou, či Savčenková nie je ruský agent. Túto možnosť však poprel jej advokát Mark Fejgin. Podľa príslušníka ukrajinskej SBU (Služba bezpečnosti Ukrajiny) Aleksandra Skibineckého sa Savčenková na agenta ani nehodí, zato je však vhodným objektom manipulácie. Jej spolubojovník Valentin Licholit zas vidí problém v tom, že Savčenková po návrate do vlasti nebola vyšetrená  bezpečnostnými službami a  zdravotníkmi. Podľa neho bola ako zmenená – ešte viac agresívna. Vyslovil špekuláciu o možnej manipulácii s medikamentami počas väznenia. Kauza našla odozvu aj v ruských médiách. Vedúci katedry medzinárodných vzťahov z Moskvy Nikolaj Patoškin, hosťujúci v relácii Čas ukáže ruského prvého kanálu, v tejto súvislosti vyjadril nádej, že Savčenková čím skôr „zvrhne nacistický režim v Kyjeve“.

Nielen on, ale aj viacero analytikov na oboch stranách predpokladá, že poslankyňa vyjde z celej kauzy víťazne. Nateraz je nemožné predvídať, aké bude rozuzlenie prípadu. Vkladať nádeje do Savčenkovej je však veľmi sporné. Bývalá vojačka, známa svojimi alkoholickými excesmi a labilnou, konfliktnou povahou, totiž nie je odborne spôsobilá stáť na čele krajiny. Výmenou Porošenka za Savčenkovú by Ukrajinci skočili z kaluže do blata. Paradoxný na celej záležitosti je fakt, že Savčenková sa dostala z ruského väzenia, aby nakoniec skončila za mrežami vo vlasti s obvinením za prípravu prevratu, ktorý podľa jej slov spáchali pred pár rokmi aj lídri Majdanu.

Martin JARINKOVIČ ‒ Foto: archív autora



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.