HUMORESKA - Pomóc, prichádza uhorková sezóna

thumbnail

Ide leto a v médiách sa začne zberať uhorková úroda. Teda v bulvári začnú vychádzať také kaleráboviny, ktoré cez rok nemajú šancu. Na tieto výtvory by sa skôr hodilo švédske označenie „rötmånadshistoria“, čiže historka zo zahnívajúceho mesiaca.Nemci nazývajú uhorkovú sezónu tiež výstižnejšie ako my. „Sommerloch“, teda letná diera. Vo Francúzsku majú mŕtvu sezónu – „la morte saison“. Angličania, na rozdiel od ostatných normálnych Európanov, sa konečne v lete aspoň na pár dní zbavia hmiel a pľuští. Tak im trochu preskakuje. Majú „silly season“, teda bláznivú sezónu. Základným pravidlom správ a článkov z letného obdobia je to, že sa každý rok opakujú. Ľudia z bulvárnych médií takto vyriešili dilemu čo ponúknuť čitateľovi, keď sa vo svete „nič nedeje“. Varia „zaujímavé“ správy z vody. Za dávnych medzivojnových čias bola najobľúbenejším druhom správ informácia, že českú učiteľku zlupol na Jadrane obrovský žralok. V súčasnosti sa v lete zvyšuje výskyt lietajúcich tanierov a kruhov v obilí, objaví sa aj lochnesská príšera a články o dávno vyhynutých civilizáciách alebo živočíchoch. To by som bral. Človek sa dozvie niečo zaujímavé. Ale čoraz viac prevládajú články, pri ktorých sa skutočne mozog zastavuje. Z letného bulváru vreštia palcové titulky: Paris Hilton pohrýzlo domáce zvieratko! Dara a Rytmus idú na dovolenku! Madonna si na narodeniny želala svetový mier! V Turzovke padol rekord v jedení horaliek! Americká herečka Scarlett Johanssonová sa bojí trhania zubov! Prvé hovienko Suri Cruise má svoj bronzový odliatok! a podobne. Ďalším charakteristickým rysom letnej novinárskej sezóny sú rôzne rady do života, po ktorých máte chuť spáchať samovraždu. Naozaj som sa na jednom bulvárnom internetovom portáli dočítal, že ak mám chuť na pečivo, moje telo sa dožaduje aromatickej aminokyseliny tryptofán. Mám skúsiť zdravšiu verziu, keďže túto aminokyselinu nájdem v brokolici. Čiže namažem si brokolicu maslom a môžem ju zapíjať mliekom. Alebo keď dostanem chuť na čokoládu, chýba mi horčík a mám skúsiť namiesto hnedej pochúťky hrýzť morské riasy alebo ľanové semienka. Lenže ak nazývame čas dovoleniek uhorkovou sezónou, čo evokuje atmosféru trhoviska so všetkým, čo k nemu patrí, tak ako ju vystihol geniálny Emil Zola v jeho románe Brucho Paríža, tak nemôžeme od bulváru čakať viac. Keby sme však nazvali obdobie dovoleniek vznešene, trebárs „tempestas cucumis“, tak by sme sa dočkali oveľa povznášajúcejších správ. Napríklad: Eva Máziková dostala Nobelovu cenu za fyziku! Skupina Desmod vyhrala maratón v Londýne! Rytmus novým guvernérom Národnej banky Slovenska! Vilo Rozboril objavil novú neznámu planétu hneď vedľa Marsu! Alebo radšej nie...

Milan ZEMO

 



Pridaj komentár