Jednou z priorít je spolupráca s Maticou slovenskou

thumbnail

3 otázky pre: Miroslava BIELIKA, predsedu Spolku slovenských spisovateľov (SSS)

 

  • V Žiline sa 7. júna uskutočnilo Členské zhromaždenie Spolku slovenských spisovateľov. Určite sa bilancovalo uplynulé obdobie. Aké bolo pre slovenských spisovateľov?

Spolok slovenských spisovateľov prekonal na jednej strane veľmi zložité obdobie ťaživých majetkovoprávnych a finančných problémov, na druhej strane paradoxne dosiahol pozoruhodný nárast členskej základne, trojnásobne zvýšil vydavateľskú produkciu – aj s novou edíciou mladých slovenských autorov časopisu Dotyky – a oproti predchádzajúcemu obdobiu dosiahol kvalitatívne vyššiu úroveň Literárneho týždenníka. Medzi množstvom podujatí vrátane odborných seminárov a medzinárodných stretnutí vyníma sa stále Kongres slovenských spisovateľov v Trenčianskych Tepliciach zo septembra 2016.

  • Čo momentálne páli členov Spolku slovenských spisovateľov najviac?

V súčasnosti potrebujeme úplne doriešiť kauzu Domu spisovateľov na Laurinskej 2 v Bratislave. Členovia SSS poukázali aj na nedostatočné financovanie projektov literatúry, a to napriek zriadeniu Fondu na podporu umenia. Po dohode s ďalšími spisovateľskými združeniami chceme predložiť v tejto oblasti konštruktívne návrhy. A k pálčivým otázkam patria už kongresom pomenované témy vrátane sociálneho statusu spisovateľa.

  • Opätovne vás zvolili za predsedu Spolku slovenských spisovateľov. Aké sú vaše osobné úlohy v činnosti tejto našej reprezentatívnej organizácie?

Hlavnou prioritou je uspokojivé doriešenie kauzy Domu spisovateľov a zabezpečenie trvalo udržateľného finančného základu pre ďalšiu činnosť spolku. V členskej základni chcem viac zapojiť do spolkovej činnosti mladých a účinnejšie kooperovať s ďalšími domácimi i so zahraničnými spisovateľskými združeniami a kultúrnymi inštitúciami, prioritne s Maticou slovenskou.

 

Zhováral sa Maroš M. BANČEJ - Foto: archív SSS

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.