Kam sa uberajú slovenské médiá?

thumbnail

Liberáli diskutovali o konzervatívnych hodnotách. Priam provokačne znela pozvánka do bratislavského domu Quo Vadis, kde sa koncom februára uskutočnila diskusia pod názvom Prečo Slovensku chýbajú konzervatívne médiá?  Téma je to síce vážna, ibaže prečo o nej majú diskutovať predstavitelia liberálnych médií?  A najmä Sme, denníka N či  .týždňa?  Takmer tabuizovaná téma a avizovaní diskutéri pritiahli veľké množstvo ľudí. To sa nesporne organizátorom z portálu Postoy.sk podarilo. Menej už samotná akcia. Ukázalo sa totiž, že s predstaviteľmi liberálnych médií niet o čom diskutovať. Relativizujú akékoľvek hodnoty i pravdu. Ak si má spoločenstvo klásť otázku, aké sú konzervatívne hodnoty, a nevie dať na ňu odpoveď, otázka na pozvánke nemá zmysel. A ako sa hovorí, topiaci sa aj slamky chytá. Chytili sa aj pozvaní diskutujúci a poriadne prevetrali referendum o rodine. Pravdaže, zo svojho uhla pohľadu.

V demokratickej spoločnosti majú miesto nielen konzervatívne, liberálne alebo ľavicové médiá, ale mediálny trh by mal kopírovať politickú scénu. Lebo médiá nie sú len tovar, ako sa usiloval prítomných presvedčiť jeden z novinárov, tiež názorovo ukotvený v Sme. Médiá by okrem iného mali občanom poskytovať aj obraz o politických stranách, aby sa vo voľbách dokázali fundovane rozhodnúť. Niekomu však vyhovuje robiť zo Slovákov stádo, ktoré volí podľa obrázkov na bilbordoch. Kto má viac veľkoplošných reklám, teda viac peňazí, vyhráva. Ale o niečom takom ako pluralita médií, v ktorej by mali miesto nielen liberálne, konzervatívne, ale aj ďalšie médiá, pokrývajúce politickú mapu Slovenska, diskutujúci nechceli ani počuť. Takmer k nepríčetnosti ich dohnala  poznámka z publika, čo urobili páni za vrchstolom pre to, aby exekutíva zabezpečila podmienky na vznik plurality médií, čo jej vyplýva z Ústavy SR.

Diskusia v Quo Vadis prezradila veľa o tom, v akom stave sa nachádza dnešná spoločnosť na Slovensku. A najmä médiá. Tie, ktoré si hovoria mienkotvorné. Ukázala sa absolútna vyprázdnenosť pojmov, s ktorými narábajú. Šéfredaktor portálu Postoy.sk pritom informoval prítomných, že zakladajú konzervatívny denník, ktorý by mal začať vychádzať už v polovici tohto roku, no hodnoty konzervativizmu nedokázal ani len zadefinovať! Iba zdôraznil, že by sa nemal opierať o náboženstvo ani cirkev, mal by byť sekulárny. Teda aký?

Nemecký novinár Peter Hahne sa v útlej publikácii zamýšľa nad stavom nemeckej spoločnosti. Je materiálne bohatá, deti majú čo dediť, ale rodičia im akosi zabúdajú odovzdávať duchovné dedičstvo. To, na ktorom stojí (i padá)  európska  civilizácia. Príklad, ktorý uvádza  z literárnej súťaže maturantov, by mohol mobilizovať aj nás: „Urobili ste nás len spolovice silnými, pretože ste slabí. Neukázali ste nám žiadnu cestu, ktorá by mala zmysel. Pretože sami cestu nepoznáte a prepásli ste príležitosť ju hľadať.“

                                                                                                          Eva ZELENAYOVÁ

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.