Katalánsko povzbudilo maďarský nacionalizmus

thumbnail

Strana maďarskej komunity sa vracia do čias durayovského sna. Ide o názor síce mimoparlamentnej, ale podstatne relevantnej politickej strany, pretože jej preferencie sa stále pohybujú blízko päťpercentnej hranice zvoliteľnosti do parlamentu. S voličským pádom Bugárovho Mosta-HÍD sa možnosť zvoliteľnosti SMK zvyšuje. SMK sa opäť postarala o rozdúchanie nacionalizmu na južnom Slovensku tvrdením, že Katalánsko, ktoré sa snaží odtrhnúť od Španielska, by malo byť vzorom pre Slovákov maďarskej národnosti. „Spor Katalánska a Španielska ukazuje, aké to je, keď väčšina nie je ochotná počúvať menšinu,“ prezentuje sa svojimi názormi Strana maďarskej komunity (SMK), ktorú momentálne vedie József Menyhárt. „Maďarská komunita na Slovensku potrebuje silnejšie zastúpenie a samosprávu. Nie odtrhnutie, ale to, aby sme vo vlastných záležitostiach rozhodovali my sami,“ požadujú momentálne politici SMK.

  • SÚSTREDENÁ PAĽBA

Nejde o názor, ktorý sa zrazu objavil v čase a priestore akoby len tak. A nejde len o požiadavky SMK. Nedávno od boku „vystrelil“ aj podpredseda Mosta – Híd Ábel Ravasz. Ten zas nadhodil tému, že deti z národnostných menšín by sa lepšie naučili slovenčinu, ak by sa ju učili ako druhý jazyk, nie ako materinský. A tento model dokonca už skúšajú v troch základných školách s vyučovacím jazykom maďarským. Ide o školy vo Veľkom Mederi, v Bátorových Kosihách a v Šamoríne. „Pre ľudí z národnostných menšín je slovenčina druhý jazyk a mali by sme ho tak aj vyučovať,“ povedal s tým, že Most – Híd sa dlhodobo usiluje zmeniť metodiku výučby slovenčiny v menšinových školách. „Nemôžeme tolerovať etnickú diskrimináciu v školstve, pri hľadaní zamestnania alebo v ďalších oblastiach života.“ Akoby v jednej línii sa vyjadril  pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu – Porraimos –  predseda Strany SMK József Menyhárt.

  •  NEJDE O SLOVENČINU

SMK chce aj viacjazyčnú zbierku zákonov. Vraj je potrebné doplniť ju tak, aby právne predpisy bolo možné nájsť nielen v štátnom jazyku, ale aj v jazykoch národnostných menšín. SMK v tejto súvislosti – zatiaľ – navrhuje novelizovať zákon o tvorbe právnych predpisov a o Zbierke zákonov Slovenskej republiky. To však nateraz odmietlo ministerstvo spravodlivosti. „Ministerstvo spravodlivosti aktuálne neplánuje vydávať Zbierku zákonov SR v inom ako v štátnom jazyku,“ reagoval na požiadavku či návrh hovorca ministerstva Peter Bubla. A napokon, máme tu už dvojjazyčné názvy železničných staníc.

Navonok sa zdá, že vzťahy medzi dvoma politickými subjektmi – Mostom a SMK, sú dlhodobo naštrbené, ba až chladné. Ale v súvislosti s navonok akoby takmer koordinovaným tlakom na čoraz viac autonómie a „maďarstva“ na južnom Slovensku to môže byť celkom inak. Katalánsko to iba trochu viac poodhalilo. A zároveň potvrdilo. Vyhlásenie Ministerstva zahraničných vecí SR o tom, že pre nás je stále politickým partnerom Španielsko celistvé v jeho hraniciach, by malo byť odpoveďou na názory, ktoré čoraz hlasnejšie prenikajú (nielen) z prostredia SMK.

Štefan ZLATOŠ – Karikatúra: Andrej MIŠANEK - Foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.