Kauza Váhostav: Štát dovolil uspokojiť banky, a nie živnostníkov

thumbnail

Je nevyhnutné zabrániť ďalším reštrukturalizáciám á la Váhostav. Stavebná spoločnosť Váhostav má zo záväzkov v obchodnom styku v objeme 104,68 mil. eura v reštrukturalizácii zaplatiť veriteľom celkovo 32,30 percenta. Z toho najmä banky získajú sto percent svojich pohľadávok a nezabezpečení veritelia, teda živnostníci a drobní podnikatelia, iba pätnásť percent.

Malí a strední podnikatelia, ktorým stavebný gigant dlhuje veľké sumy peňazí, dlhodobo protestujú proti pretrvávajúcemu zneužívaniu zákona o konkurze a reštrukturalizácii. „Súčasná reštrukturalizácia spoločnosti Váhostav – SK bola plánovaným a želaným stavom sa zákonne obohatiť na úkor svojich veriteľov prostredníctvom prispôsobenia sa a následného využitia zákona o konkurze a reštrukturalizácii vo svoj profit,“ informoval ešte v decembri Milan Blaho, zastupujúci skupinu štyridsiatich troch poškodených veriteľov z Banskobystrického kraja. Skupina veriteľov požiadala o pomoc a prijatie u prezidenta SR Andreja Kisku. V otvorenom liste hlave štátu uviedli, že dosiahnutie spravodlivosti a vlastných práv je v tomto štáte a v reštrukturalizácii veľmi ťažké až nereálne.

ZÁHADNÁ NEPODPORA

Poslanci Smeru, ktorí v Národnej rade Slovenskej republiky nepodporili návrh novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktorý mohol poškodeným veriteľom Váhostavu pomôcť, by si podľa strany Sieť mali až do ich úplného odškodnenia ponechať len pätnásť percent svojich platov. „Ak má pätnásť percent stačiť stovkám malých staviteľov a ich rodinám, musí stačiť aj poslancom. A ten zvyšok (platu) nech pošlú rodinám podnikateľov, ktorí na to, aby mohli zaplatiť štátu DPH, daň z príjmu, odvody za zamestnancov, si musia brať úvery,“ vyhlásil Radoslav Procházka. „Pred voľbami títo ľudia počuli, že si zaslúžia istoty. Jediná istota, ktorej sa dočkali, je to, že zoznam ľudí, ktorí si zaslúžia istoty, vedie centrála vládnej strany a na vrchole tohto zoznamu tróni majiteľ Váhostavu,“ dodal.

VYŠETRIŤ

stavenisko_dialnicaOpoziční poslanci parlamentu z OĽaNO, NOVA a SaS majú podozrenie zo spáchania trestných činov a poškodzovania veriteľov pri reštrukturalizácii stavebnej spoločnosti Váhostav, preto sa rozhodli podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Podľa najnovších informácií sa reštrukturalizáciou stavebnej firmy Váhostav bude zaoberať aj Generálna prokuratúra. Potvrdila to jej hovorkyňa Andrea Predajňová. Predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic je prekvapený, že orgány činné v trestnom konaní v prípade Váhostavu už dávno nekonajú. Je presvedčený, že v tejto súvislosti bolo spáchaných niekoľko trestných činov štatutárnym orgánom Váhostavu. Daniel Lipšic spomína podozrenie z trestných činov zavineného úpadku a poškodzovania veriteľa. „Viaceré pohľadávky schránkových firiem môžu byť fiktívne. Cieľom týchto neexistujúcich záväzkov je aj to, aby mali hlasovacie práva na schôdzi veriteľov a mohli prehlasovať drobných veriteľov,“ predpokladá Lipšic. Za ďalší možný trestný čin označil líder NOVA marenie konkurzného alebo vyrovnacieho konania. Ak je firma v predĺžení, mala by navrhnúť vyhlásenie konkurzu do tridsať dní. „ Ak v takejto situácii dlžník nepodal návrh na vyhlásenie konkurzu, dopustil sa trestného činu,“ upozorňuje Daniel Lipšic.

ZASTAVME BANKY!

Slovenská národná strana (SNS) vyzýva vládu na bezodkladné kroky k zdaneniu bankového sektora a na jeho prísnu kontrolu, a to aj prostredníctvom Národnej banky Slovenska. SNS žiada aj v budúcnosti prísne dbať na zavedenie osobitných daní nielen pre monopolné spoločnosti, ale aj pre bankové subjekty. „Proces reštrukturalizácie Váhostavu dokazuje len špekulantský právny systém na Slovensku, zlú legislatívu a slabú kontrolu bankového sektora.  Treba zabrániť ďalším Váhostavom – a to lepšou kontrolou bánk a ich dodatočným zdanením. Bankový sektor svoju pozíciu v podobných spoločnostiach uprednostňuje na úkor iných stavebných dodávateľov, čo je síce obchodné správanie sa, ale nie etické. Napríklad v päťčlennom veriteľskom výbore sú zástupcovia troch bánk! Sú tam aj zástupcovia živnostníkov či malých stavebných firiem? V takom prípade by totiž s rozdelením vyplácania dlžôb určite nesúhlasili!“ Vyhlásil predseda SNS Andrej Danko. Naozaj nie je možné, aby banky dostali sto percent dlhu, ale živnostníci a malí podnikatelia len dvadsaťpäť percent!

VÝZVA VLÁDE

SNS vyzýva práve pri tomto príklade vládu na bezodkladné kroky k zdaneniu bankového sektora a na jeho prísnu kontrolu, a to aj prostredníctvom Národnej banky Slovenska. Banky aj na tomto príklade ukázali absolútne necitlivý prístup k občanovi. To sa musí na Slovensku skončiť. „Treba zabrániť ďalším Váhostavom,“ vyzýva Andrej Danko.

Ivan BROŽÍK - Ilustračné foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.