Klamanie zákazníkov nadobúda obludné rozmery

thumbnail

SPOTREBITEĽSKÝ SERVIS

Zeleninu a ovocie doteraz kontrolóri prehliadali, situácia sa však mení. V uplynulých týždňoch sa pozornosť spotrebiteľov upriamila na zahraničných výrobcov potravín. Tí zjavne a aj preukázateľne považujú občanov Slovenska za zákazníkov druhej až tretej kategórie. Potvrdzujú to výsledky porovnávacích testov tých potravinárskych výrobkov, ktoré idú na pulty predajní v starej západnej Európe práve tak, ako aj v tej novej – východnej. To však, ako sa zisťuje, nie je ešte všetko. Avokádo, kivi, banány. Povieme si, dobre – opäť ten dovoz! Lenže, medzi zeleninou, čo nespĺňa základné kritériá kvality, sa ocitli aj mrkva či cesnak. Hoci pri cesnaku si už dlhé  roky môžeme len povzdychnúť: prečo zas ten čínsky či španielsky, či na Slovensku už nepestujeme kedysi osvedčené kuchynské a kulinárske pochutiny? Jednoducho – v obchodoch sa zohnať nedajú. So zadosťučinením preto treba prijať informáciu, že Odbor kontroly potravín rastlinného pôvodu Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR nezaháľal a v teréne za zákazníka a jeho právo na kvalitu aj zabojoval.

 ■ V PLNOM NASADENÍ

Najviac kontrol vykonali odborníci v maloobchodných prevádzkach. Logicky preto aj najviac nedostatkov na ovocí a zelenine zistili práve tam. Inšpektori dovedna prekontrolovali vyše 193 155 kilogramov tovaru, z čoho 21 255,97 kilogramu nevyhovelo normám. Aj keď nešlo vyslovene o nepredajnú nekvalitu, zákazníkom boli ponúkané tovary, ktoré nezodpovedajú platným normám, a to v zarážajúcom podiele až takmer jednej desatiny z celkovej ponuky ovocia a zeleniny!

Otázka teda znie, čím sa budeme živiť, ak normám nezodpovedajú mäsové výrobky, ak normy nespĺňa ovocie ani zelenina a ak v balených výrobkoch, ako sú nápoje, konzervy a veľa polotovarov, sa dostávame iba k druhotriednej európskej kvalite. Dokonca, ak si uvedomíme, že podľa výsledkov kontrol sú na našom trhu aj zdravie priamo ohrozujúce produkty.

■ PREDNOSŤ NAŠIM

Nákupom slovenských produktov podporujeme domáci trh, slovenskú ekonomiku a dávame prácu našim občanom – v konečnom dôsledku sa sami zaslúžime o to, že sa budeme mať lepšie. Okrem toho sú dôležité aj zdravotné benefity, trebárs pri konzumácií potravín.  Práve spotrebitelia by mali pochopiť skutočnosť, že zdravie je prvoradé. Je dôležité vedieť, čo jeme. Existuje veľký rozdiel medzi ovocím, ktoré vyrastie u nás pri dostatku slnka, a medzi tým, ktoré je odtrhnuté v ďalekej krajine, dozreje cestou k nám v lodných či iných kontajneroch a je chemicky ošetrené. Podobne je to aj so zeleninou, s dovozom mäsových či mliečnych výrobkov a iných nepotravinových produktov. Prečo musíme nakupovať v supermarketoch cesnak z Ďalekého východu či jablká z južných krajín, keď si ich vieme vypestovať aj na Slovensku?

Slovenskí roľníci, farmári, potravinári sú zruční a znalí, potrebujú však viac podpory nielen zo strany spotrebiteľov. Podporme aj tých, ktorí vyrábajú na Slovensku produkty zo surovín pochádzajúcich z cudzích krajín, pre ktoré sú typické, a ďalej ich u nás spracúvajú.

■ SÚKROMNÉ ZNAČKY

Dobre ich poznáte. Veľké obchodné reťazce majú svoje súkromné značky na niektorých druhoch potravín. Spravidla sú lacnejšie, to však neznamená, že sú menej kvalitné. Zákazník získa buď väčšiu objemovú hmotnosť ako za cenu výrobku v originálnom balení, alebo – čuduj sa svete – dokonca aj lepšiu kvalitu. Má to svoju logiku. Kým za kvalitu výrobku pod súkromnou značkou ručí aj výrobca, aj predajca, za podobný tovar pod originálnou značkou ručí iba výrobca. Keď si reťazec určí, že vo „svojom“ makovníku chce mať štyridsaťpäť percent makovej plnky, tak tam aj toľko plnky bude. Ak výrobca šetrí, robí to iba na svojom značkovom výrobku.

Mali by sme na kvalitu predávaných potravín „tlačiť“ tak, že ju jednoducho budeme vyžadovať. Ani jeden potravinový škandál za ostatné obdobie nebol spôsobený slovenským výrobkom. Z toho vyplýva, že úradná kontrola slovenských potravín má vysokú účinnosť a spotrebitelia majú záruku, že sú bezpečné. A to od prvotnej fázy pestovania alebo chovu až po záverečný predaj. Ďalšou možnosťou je, že ak chceme kupovať naozaj slovenské výrobky, jedným z riešení je, ak si vo svojom okolí nájdete mäsiara, pekára či trh s lokálnou zeleninou a ovocím. A že je na prvý pohľad drahší? Prerátajme si však „vyššiu“ nákupnú cenu aj v porovnaní s odpadom, ktorý musíme odstrániť pri kúpe lacnejších zahraničných alebo namieste dopekaných výrobkov z hypermarketov. Zrazu zostaneme prekvapení, že na drahšom nákupe sme vlastne aj zarobili. Nehovoriac o garantovanej kvalite.

Ivan BROŽÍK – Foto: internet 



3 Komentárov

  • František

    Najskôr musíme vyrábať a potom môžme predávať? Pozor Sulík a Fico si myslia že za auta vyrobene na slovensku dostaneme všetko? Ale hlavne nekvalitné a dokonca otrávené?

  • Cyril

    Nie všetko je zle, zo starej únie aj slovenský výrobcovia sú špekulanty nie všetci .

Pridaj komentár