Komu prospeje zrušenie kotelbovcov?

thumbnail

Generálny prokurátor dal návrh Najvyššiemu súdu SR na zrušenie ĽS NS. Koncom mája predložil generálny prokurátor návrh na zrušenie parlamentnej politickej strany Kotleba ĽS NS. V nedávnej minulosti už súd rozhodol o zrušení bývalej politickej strany M. Kotlebu  Slovenská pospolitosť. Tá však vo svojich stanovách deklarovala návrat k stavovskému systému riadenia spoločnosti, čo je v demokratickej Európe neprípustné. K podobnému pokusu došlo po roku 1998, keď vládna moc uvažovala o zrušení HZDS. Napokon sa nič nestalo, no nie z lásky k tejto strane, ale skôr z obáv o zvýšenie jej preferencií. ĽS NS hrozí zrušenie najmä pre vyslovené názory niektorých poslancov strany. Z oficiálneho stanoviska Generálnej prokuratúry SR, o ktorom informovala jej hovorkyňa Andrea Predajňová, vyplýva, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal 24. mája na Najvyšší súd SR návrh na rozpustenie politickej strany Mariana Kotlebu ĽS NS. „Vyhodnotenie rozsiahlych zadovážených podkladov ukázalo, že politická strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu SR, zákony a medzinárodné zmluvy. Podľa názoru prokuratúry cieľom tejto politickej strany je odstránenie súčasného demokratického systému v Slovenskej republike,“ vysvetlila Predajňová.

  • MARTÝRI?

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská na svojom FB uviedla, že „návrh vyvolá diskusiu, či je vhodný, strategický či kotlebovcom pomôže, alebo uškodí. Tento typ politických úvah však nemôže byť motívom na konanie súdu a ani generálneho prokurátora. Súd v konečnom dôsledku musí rozhodnúť len na základe práva“. Predseda koaličnej SNS A. Danko sa v tejto súvislosti vyjadril jasne, že nemožno prihliadať na politický marketing, ak je podozrenie, že strana porušuje zákony. Okrem ĽS NS vníma v parlamente viacero strán, ktoré by mohol súd zrušiť. Neuviedol, ktoré konkrétne. „Pevne verím, že súd fašistov odprace,“ napísal poslanec Ľuboš Blaha na sociálnej sieti Facebook v reakcii na Čižnárov krok. Podľa neho by mala byť Kotlebova strana legálne rozpustená. „A každý, kto bol jej členom, by mal stratiť právo pôsobiť v politike, tak ako ho strácajú odsúdení kriminálnici v Taliansku. Zastavme fašistov, bratia. Tentoraz skôr než vyvolajú ďalšiu vojnu,“ vyzval na svojom FB tak trochu emotívne. Martin Poliačik zo SaS komentoval Čižnárovo rozhodnutie krátkym „konečne“. Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič si nemyslí, že vládna moc zastaví extrémizmus na Slovensku rušením extrémistických strán. „Extrémizmus zastaví, keď vládnuci papaláši prestanú kradnúť a začnú sa zaujímať o problémy obyčajných ľudí,“ poznamenal.

  • NA OKRAJI

ĽS NS je od volieb v roku 2016 vystavená tlakom v samotnom parlamente. Strany odmietali s ňou komunikovať, prezident odmietol prijať jej zástupcov, médiá ju ignorovali. Tvrdý apel orgánom činným v trestnom konaní v súvislosti s ĽS NS odkázal premiér R. Fico, keď 9. mája povedal, aby zakročili. „Pretože ak toto budeme vnímať ako niečo normálne a budeme sa tváriť, že toto je súčasť slobody názoru alebo slobody prejavu, tak sa veľmi, veľmi mýlime. Toto nemá nič spoločné ani s demokraciou, ani s hodnotami a čím skôr tieto prejavy zastavíme, tak to bude pre túto krajinu lepšie,“ uviedol. Ibaže po oznámení, že generálny prokurátor dal návrh NS SR na rozpustenie strany, Fico už taký jednoznačný nebol. Povedal, že politicky to nikomu nepomôže a že do slovenskej politiky sa vnesie ďalšia nervozita. Generálna prokuratúra podaním návrhu Najvyššiemu súdu SR uzavrela prešetrovanie vo veci vyše sto sedemdesiatich evidovaných podaní s požiadavkou na rozpustenie tejto politickej strany.

                                    Anna HROMJÁKOVÁ _ Foto: internet   - Ilustrácia: Ľ. KOTRHA            

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.