Komunálny volebný poker opäť s maďarskou národnostnou kartou

thumbnail

Politika z minulého storočia nemôže mať šancu. Vízia 2016 je programový dokument strany Most ‒ Híd, ktorý na Slovensku už dlhšie demaskuje politické ambície jej predstaviteľov formovať podmienky na územnú autonómiu na juhu Slovenska. Najnovšie – a zjavne v súvislosti s komunálnymi voľbami ‒ zverejnili výzvu na kultúrnu a školskú autonómiu ako samostatnú kapitolu spomínanej vízie.

Most ‒ Híd už vlani v septembri v rámci predstavenia prvej časti vízie oznámil, že medzi strategické ciele strany patrí kultúrna a školská samospráva pre Maďarov na Slovensku. V aktuálnom dokumente uvádza, že sa zasadzuje o vytvorenie regulačného prostredia, ktoré podnecuje a podporuje autonómny rozvoj. Prvých osem tried školskej dochádzky by malo každé dieťa absolvovať v mieste svojho bydliska v materinskom jazyku. Most ‒ Híd presadzuje liberalizáciu trhu s učebnicami, aby sa školy s národnostným vyučovaním mohli samy rozhodnúť, aké budú používať. Zasadzuje sa aj za to, aby učitelia nemuseli všetku dokumentáciu vypracovávať dvojmo, aj v štátnom jazyku, čo by ich vraj malo odbremeniť.

■ PROGRAM SEPARÁCIE

V rámci vysokých škôl, na ktorých sú maďarské katedry, by sa podľa predstaviteľov Mosta ‒ Híd malo posilniť vyučovanie odborných predmetov v maďarskom jazyku. A aby to bolo úplné, aj pre stredné školstvo žiadajú možnosť výučby v materinskom jazyku. Celý dokument Občianska vízia 2016 bude strana schvaľovať na svojom ôsmom sneme 13. septembra. Následne by sa mal stať súčasťou jej volebného programu. Takáto programová vízia strany Most ‒ Híd v oblasti vzdelávania však ide proti zámeru zvyšovať kvalitu slovenského školstva ako celku. V zverejnenom stanovisku to uviedla Matica slovenská.„Nemajú za cieľ zabezpečiť pre národnostné menšiny, teda najmä pre maďarskú, prístup ku skutočne kvalitnému vzdelávaniu, ale len ich separáciu a zamedzenie prístupu ich členov k uplatneniu sa na celoslovenskom trhu práce. Preto upozorňujeme na jej falošnosť a škodlivosť,“ uviedli ďalej  Marián Tkáč a Maroš Smolec.

■ CSÁKYHO RÉTORIKA

csákyJe zarážajúce, že v období zhruba pred pätnástimi rokmi, keď s takýmito požiadavkami prichádzali „v mene“ maďarskej menšiny najmä Pál Csáky a Miklós Duray,  podobné výroky vyburcovali verejnosť, ale aj politikov na rozhodný odpor. Dnes, ako sa zdá, sú bežnou a prehliadanou súčasťou mocenského boja o vplyv na južnom Slovensku medzi dvomi „maďarskými“ etnickými stranami: Mostom ‒ Híd a SMK. Most sa dlhodobo úporne usiluje nadviazať spojenectvo práve s SMK, tá ho však do politických koalícií – nateraz s výnimkou Komárna ‒ odmieta. Napokon, potvrdil to aj sám Béla Bugár: „Je to ich zodpovednosť. My sa snažíme všade, kde sa to dá, rokovať o koalíciách, ktoré môžu byť úspešné,“ povedal v diskusnej relácii na portáli Teraz.sk.

■ STANOVISKO MATICE

Matica slovenská je presvedčená, že prezentovaná programová vízia strany Most ‒ Híd Vzdelávacia politika – Občianska vízia 2016 ide proti zámeru zvyšovať kvalitu slovenského školstva ako celku. Požiadavky typu vytvorenia regulačného prostredia, „ktoré podnecuje a podporuje autonómny samorozvoj“, absolvovanie prvých osem tried každým dieťaťom v mieste svojho bydliska v materinskom jazyku, posilnenie siete vzdelávacích inštitúcií s vyučovacím jazykom maďarským od materských škôl až po vysoké školy, obnovenie siete inšpektorov národnostného školstva či vytvorenie národnostného výskumného a rozvojového centra nie sú naozaj „občianske“, ale len „národnostné“. A nemajú za cieľ zabezpečiť pre národnostné menšiny, teda najmä pre maďarskú, prístup ku skutočne kvalitnému vzdelaniu, ale len ich separáciu a zamedzenie prístupu ich členov k uplatneniu sa na celoslovenskom trhu práce. Preto MS upozorňuje na jej falošnosť a škodlivosť.

Ján  ČERNÝ ‒ Karikatúra: Andrej MIŠANEK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.