Slovenské televízie ako zástancovia LGBTI komunity?

thumbnail

Ako Slovenské národné noviny informovali aktivisti za vypísanie referenda na ochranu rodinu, televízia Markíza odmietla odvysielať ich spot na podporu účasti na referende, ktoré sa uskutoční 7. februára 2015. A to napriek tomu, že Aliancia za rodinu bola ochotná za reklamu zaplatiť cenníkovú cenu. Najnovšie spoty odmietla aj verejnoprávna Slovenská televízia - teda časť RTVS (!!!), ako aj súkromná TV JOJ. O podpore uvažuje kresťanská televízia LUX.

Aliancia za rodinu je pobúrená rozhodnutím generálneho riaditeľa, ktorý odmietnutie zdôvodnil tým, že "druhá strana nemá prostriedky na kampaň". Týmto absurdným rozhodnutím deklaroval tri veci - po prvé, že Markíza obmedzuje právo na slobodu prejavu, po druhé, že zaujala jasné stanovisko v prospech LGBTI komunity a po tretie, že nie je ani komerčnou televíziou, pretože Aliancia za rodinu chcela za odvysielanie spotov zaplatiť cenníkovú cenu. "Televízia Markíza tak deklaruje, že nie je rodinnou televíziou a že bez jasných pravidiel podporuje názory, ktoré sa jej hodia a odmieta tie, ktoré sa jej nehodia. Napísali sme preto list vlastníkovi televízie Markíza a požiadame o vysvetlenie, ako môže prísť k takému rozhodnutiu, a či bude takto televízia Markíza postupovať aj v prípade iných občianskych združení, ktoré budú chcieť v televízii vysielať akúkoľvek reklamu," uviedol hovorca Aliancie Anton Chromík.

aliancia za rodinu"Radi by sme vedeli, či a ako bude televízia Markíza overovať, či majú milovníci mäsa peniaze na to, aby pripravili svoju vlastnú kampaň v prípade, že sa vegetariáni rozhodnú zaplatiť si spoty na podporu svojej vegetariánskej záľuby, tvrdení či argumentov. Alebo ich odmietne s tým, že musia počkať, kým sa nejaká mimovládna organizácia zaoberajúca sa záľubou v mäse vôbec vytvorí a zozbiera peniaze na svoju kampaň," skonštatoval Chromík. Aliancia za rodinu nežiadala, aby Markíza vysielala spoty bezplatne alebo s výraznou zľavou. "Žiadali sme o bežnú reklamu za bežných podmienok, preto nás prekvapilo, že Markíza bez toho, aby videla dejovú líniu alebo story boardy spotov urobila toto rozhodnutie. Myslíme si preto, že bolo motivované snahou postaviť sa proti referendu a proti 400 000 ľuďom, ktorí podpísali petíciu. Očakávame, že aspoň reportáže budú vyvážené. Mrzí nás to, ale od dnešného dňa nemôžeme Markízu považovať za rodinnú televíziu," uzavrel A. Chromík.

Všeľudové hlasovanie o rodine má umocniť jej spoločenský kredit. Politici nemajú čo ľuďom odporúčať, ako majú hlasovať vo februárovom referende o rodine. Myslí si to predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Blíži sa v poradí ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie.

Hlava štátu podľa vlastného vyhlásenia podporí prvé dve otázky referenda. Pri otázke týkajúcej sa oblasti sexuálnej výchovy v školách však bude proti. „Sú otázky, pri ktorých mám veľmi jasné stanovisko. Som človek konzervatívny s porozumením toho, čo očakávajú menšiny alebo druhá skupina,“ vyhlásil na sklonku minulého roka prezident Andrej Kiska.

■ AKO ODPOVIEME

Vo februárovom referende sa budú ľudia vyjadrovať k otázkam ‒ či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí, a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako sú sexuálne správanie alebo eutanázia. Petíciu za vypísanie referenda pôvodne so štyrmi otázkami iniciovala Aliancia za rodinu, za vyhlásenie referenda sa vyslovilo vyše  štyristotisíc ľudí. Otázkami sa zaoberal Ústavný súd SR, jednu z nich označil za protiústavnú, tá v referende odznieť nesmie.

■ POSTOJ POLITIKOV

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Peter Pellegrini (SMER-SD) pôjde hlasovať: „Veď referendum je na to, aby občania povedali politikom, čo si želajú, a my politici to máme vykonať. Ja si počkám, aké rozhodnutie prijmú občania,“ vysvetlil. Plebiscit považuje za najvyšší stupeň demokracie. Ak by bolo referendum úspešné, zrejme k otázkam budú musieť podľa Pellegriniho zaujať stanovisko príslušní ministri.

Referendum za rodinuKresťanskí demokrati referendum o rodine podporujú, lebo podľa nich svojím spôsobom pomáha chrániť rodinu. „Zároveň ju dostáva do centra spoločnosti. Aby bola vnímaná ako dôležitá, bola podporovaná a aby sa jej darilo plniť jej funkcie,“ vysvetlil Ján Figeľ. „Žiadna relevantná politická sila nepresadzuje manželstvá pre homosexuálov, ani SaS. Februárové referendum Aliancie za rodinu preto nič nezmení, iba konzervuje existujúce práva.“ Vyhlásil to predseda SaS Richard Sulík s tým, že on sám sa na plebiscite nezúčastní a neúčasť odporučia liberáli aj svojim voličom.

■ AKTÍVNI NÁRODNIARI

Členovia Slovenskej národnej strany pomáhali zbierať podpisy na referendum a strana sa s ním úplne stotožňuje. „Kto otvoril Pandorinu skrinku registrovaných partnerstiev osôb rovnakého pohlavia v zákone v akejkoľvek podobe, musel sa začať vyrovnávať aj s otázkou, či môžu osoby rovnakého pohlavia vychovávať deti. Ja rešpektujem slobodu rozhodnutia každého človeka, ale nie to, aby osoby rovnakého pohlavia vychovávali deti,“ vyhlásil predseda SNS Andrej Danko. „Slovensko je založené na určitých hodnotách a nemyslím si, že je čas tieto tradície narúšať. Je treba vyjadriť v zákonoch jednotný postoj tohto národa,“ zdôraznil Andrej Danko. Nesúhlasí ani s argumentom, že peniaze určené na organizáciu referenda sú vynaložené neefektívne. „Dostávať otázku len o tom, či bude 6,8 milióna eur účelne alebo neúčelne minutých, je demagogické a nešťastné,“ vyhlásil predseda SNS.

 Ivan BROŽÍK ‒ Ilustračné foto: internet

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.