Matičiari u podpredsedu parlamentu M. Číža

thumbnail

Prvý podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky Miroslav Číž prijal na pracovnom stretnutí v piatok 16.januára 2015 podpredsedu Matice slovenskej J. Šimonoviča a správcu M. Smolca. "Témou stretnutia bola finančná konsolidácia ustanovizne, jej aktuálne problémy, príprava vízie Matice na najbližšie roky a kauza defraudácie Národného pokladu. Nielen minister kultúry M. Maďarič, ale aj podpredseda parlamentu očakávajú, aby sa Matica slovenská zmenila na modernú inštitúciu, ktorá si musí nájsť svoje miesto v slovenskej spoločnosti," uviedol pre MS správca Matice M. Smolec. Matičiari podrobne informovali podpredsedu o hospodárskej reštrukturalizácii počas uplynulých mesiacov. Predložili mu schválený rozpočet z kritického roku 2014 a návrh rozpočtu na rok 2015. Oba sú prebytkové. "Takto sme preukázali, že nekompromisnými a tvrdými opatreniami, šetrením, personálnymi zmenami sme dokázali odstrániť pol miliónový

MS_Cabadaj - Šimonovič deficit z  júna 2014 a pripraviť prebytkové financovanie na tento rok," dodal správca. Rovnako informovali, že v ostatnom čase sa na základe výberových konaní do pozície útvarov riaditeľov MS umiestňujú mladí ľudia s manažérskymi skúsenosťami. Svojím vlasteneckým postojom majú záujem v Matici pracovať. Rovnako sa rozširujú aj rady Mladej Matice, ktorá je aktívna v združovaní sa a organizácií mládežníckych podujatí. Matica sa omladzuje.

Podpredseda J. Šimonovič, vysvetlil okolnosti straty Národného pokladu. Požiadal o pomoc pri prezentácii základného rozmeru celej kauzy v médiách a to, že Národný poklad nie je rozkradnutý. Predchádzajúce vedenie Matice nezodpovedne investovalo jeho finančnú časť do nebankovky PDSI. Zlatá časť pokladu a umelecké diela v celkovej hodnote do 400 tisíc eur sú stále v Matici uložené. Zlatú časť pokladu J. Šimonovič ponúkol, nech ju spravuje štát prostredníctvom MS . "Poklad nepatrí a nikdy nepatril Matici a už vôbec nie Nadácii Matice slovenskej, ktorá nemá s Maticou nič spoločné, ale všetkým Slovákom," uzavrel podpredseda MS.

Na záver matičiari požiadali o stretnutie aj s predsedom parlamentu P. Pellegrinim a o možnosť informovať všetkých členov Výboru NR SR pre kultúru a médiá o aktuálnej situácii v Matici slovenskej.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.