Minimálne dôchodky od júla

thumbnail

VŠIMLI SME SI

Prelomením prezidentovho veta Národná rada Slovenskej republiky schválila novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa od 1. júla 2015 zavádza minimálny dôchodok. Má poistencovi zabezpečiť taký príjem, aby nebol odkázaný na pomoc v hmotnej núdzi. O priznanie minimálneho dôchodku netreba žiadať, o nároku na zvýšenie dôchodku na minimálny dôchodok rozhodne SP z vlastnej iniciatívy a tých, ktorí majú naň nárok, bude informovať. Tým poberateľom, ktorým sa vypláca dôchodok 1. júla 2015 a ktorí by na základe údajov evidovaných Sociálnou poisťovňou mohli splniť podmienky nároku na minimálny dôchodok, najneskôr do 31. augusta 2015 pošlú písomnú výzvu na preukázanie ďalších rozhodujúcich skutočností, ako napríklad času poistenia v cudzine alebo výšky dôchodku vyplácaného z cudziny. Po doručení vyplnenej výzvy a preukázaní rozhodujúcich skutočností poisťovňa do šesťdesiatich dní rozhodne o nároku a výške minimálneho dôchodku. Dôchodky sa zvýšia spätne od 1. júla 2015, pričom doplatok poberateľovi poukážu spolu s prvou výplatou dôchodku zvýšeného na minimálny dôchodok.

Výška dôchodkového minima bude závisieť od odrobených rokov. Vypočítavať sa bude zo sumy životného minima. Bude na úrovni 136 percent z aktuálne platnej sumy životného minima (dnes 198,09 eura). Najnižší dôchodok by mal byť 269,50 eura. Za každý ďalší odpracovaný rok sa penzia zvýši o dve percentá. Ak človek odpracuje štyridsať a viac rokov, jeho budúca penzia vzrastie o tri percentá. Od Sociálnej poisťovne by mal dostať 311,10 eura (1,57-násobok životného minima). Napríklad pri štyridsiatich piatich rokoch poistenia by dostal dôchodca 340,80 eura, čo je 1,72-násobok životného minima.

Sumy minimálneho dôchodku sa majú každoročne valorizovať k 1. januáru, a to podľa vývoja životného minima.

Ján ČERNÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.