Musia prísť mladší a študovanejší

thumbnail

VŠIMLI SME SI

Musia prísť mladší a študovanejší

Ivan BROŽÍK -  Karikatúra: Peter GOSSÁNYI

Návrh strategického dokumentu Program rozvoja vidieka SR na programovacie obdobie 2014 – 2020 z dielne ministerstva pôdohospodárstva je zaujímavé čítanie. Ibaže je na veľkú škodu nás všetkých, že si ho takmer nikto poriadne nepreštudoval. Veríme však, že tak spravili aspoň u kolegov na ministerstve školstva.

Návrh je k dispozícii iba niekoľko dní, ale kapitola za kapitolou poskytuje dostatok inšpirácie na celé mesiace či roky. Slovenské národné noviny sa zamerali najskôr na tú časť materiálu, ktorá analyzuje vzdelanostnú štruktúru v slovenskom poľnohospodárstve, ako aj na potreby nových vzdelaných odborníkov už v najbližších rokoch.

Vzdelanostná úroveň pracujúcich v sektore poľnohospodárstva je podľa Štatistického úradu SR (ŠÚSR) horšia ako v celom národnom hospodárstve. A zhoršuje sa – poľnohospodárstvo opúšťajú vysokoškolsky vzdelaní ľudia. Týka sa to však takisto aj ľudí so základným vzdelaním. Úbytok týchto dvoch skupín pracovníkov nahrádza mierny nárast zamestnancov so stredoškolským vzdelaním. Lenže – jeden z ďalších neduhov nášho poľnohospodárstva je aj ten, že v ňom rastie počet „úradníkov“, teda vedúcich technických a administratívnych pracovníkov. Vo výrobe ľudí skôr ubúda.

Z hľadiska vekovej štruktúry najviac pracovníkov je vo veku nad päťdesiat rokov – a to tak právnických, ako aj fyzických osôb. Mladí farmári vo veku do štyridsať rokov tvoria asi tridsaťdva percent zamestnancov sektoru. Dôvodov nezáujmu mladých ľudí o prácu na poľnohospodárskych farmách je viacero. Ide najmä o absenciu serióznej dlhodobej koncepcie podpory pre mladých začínajúcich farmárov, potom veľkú úlohu zohrávajú takmer neprekonateľné problémy so získavaním vlastnej, nedostatočná štátna cielená podpora mladých všeobecne.

Nikto nechce zľahčovať skúsenosť, získanú dlhoročnou praxou. Na druhej strane však zaráža, že v poľnohospodárstve viac ako jedna tretina manažérov má ukončené iba základné, prípadne najnižšie odborné poľnohospodárske vzdelanie. A nijaká zmena sa ani v súčasnosti alebo v blízkej budúcnosti v takomto stave neočakáva. Až po roku 2015 je predpoklad, že sa začne pomaly zvyšovať podiel manažérov s vysokoškolským vzdelaním.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.