Myslia na budúcnosť inštitúcie

thumbnail

Spolupráca starších a mladých v Matici prináša v Dúbravke ovocie. Matica slovenská v Dúbravke aktívne spolupracuje so školami, aby pre budúcnosť národnej inštitúcie pripravila činorodý dorast. Symbióza staršej a mladšej generácie v tomto bratislavskom obvode sa pomaly, ale iste udomácňuje. Spoločné vystúpenia vo folklórnom súbore, exkurzie, súťaže a ďalšie aktivity sú tu samozrejmosť.

Matičiari z Dúbravky spoločne so staromestskými kolegami uskutočnili poznávaciu exkurziu po trase Dobrá voda, Dolná Krupá a Trnava k blížiacim sa výročiam bernolákovcov a štúrovcov, zakladateľov spisovného jazyka. Poklonili sa pamiatke Jána Hollého, ktorého dvestotridsiate výročie narodenia si budeme onedlho pripomínať. Život a tvorba významného bernolákovského básnika, ktorý formoval slovenský poetický jazyk eposom Svätopluk, selankami, žalospevmi, bájami o pôvode Slovanov, zaujali štyridsaťpäť matičiarov s deťmi. V jeho pamätnej izbe mali možnosť vidieť slávne dokumenty, ktoré pripomínajú rok 1842, keď Štúr prišiel za Hollým v Maduniciach, aby odsúhlasil vznik novej spisovnej slovenčiny.

Návšteva kaštieľa v Dolnej Krupej im umožnila spoznať najkrajšiu vidiecku klasicistickú architektúru z čias jeho majiteľov, ktorí mali blízky vzťah s hudobným skladateľom Ludwigom van Beethovenom, ktorý tu vytvoril niektoré svoje známe skladby, čo dokumentuje tamojšie hudobné múzeum. Počas exkurzie navštívili aj kultúrne centrum západného Slovenska Trnavu,

kde je množstvo pamiatok, ktoré matičiarov aj ich školopovinné ratolesti zaujali. Potvrdili to úplné  odpovede na otázky, ktoré deti zodpovedali v pripravenom kvíze pri návrate domov.

Matičiari z Dúbravky tak dôkladne splnili zámer akcie. Jediné, čo sa im na exkurzii nepáčilo, bola skutočnosť, že naše kultúrne inštitúcie nemajú ani základný propagačný materiál, ktorý by viac propagoval  naše pamätihodnosti.

 

Kveta SLYŠKOVÁ

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.