Na Balkáne niečo nové...

thumbnail

Výstava srbského výtvarného umenia vo východoslovenskej metropole. Uprostred júna sa v Areáli Katovej bašty  a vo výstavných priestoroch Galérie Bašta Východoslovenského múzea v Košiciach uskutočnila vernisáž výstavy pod názvom  Na Balkáne niečo nové, ktorú pripravilo Združenie milovníkov umenia v Pale (ULJUP) z Republiky Srbskej v Bosne a Hercegovine v spolupráci s Východoslovenským múzeom v Košiciach za podpory honorárnej konzulky Srbskej republiky v Košiciach  Mgr. Evy Děkanovskej.

Vernisáž otvoril riaditeľ Východoslovenského múzea PhDr. Róbert Pollák, po ňom pozdravila účastníkov Mgr. Eva Děkanovská a nakoniec predseda Združenia milovníkov umenia v Pale Dr. Goran Šinik. Predseda ULJUP-u využil túto príležitosť na to, aby odovzdal dar pre Východoslovenské múzeum v podobe olejomaľby, ktorá rozšíri zbierky múzea a zároveň sa stane trvalým pripomenutím hosťovania výstavy v Košiciach. Podujatie ozvláštnila moderne poňatá interpretácia tradičnej bosnianskej piesne  – sevdalinky – v podaní Tatjany Popičovej z hudobnej skupiny Peščanik z Pale. Vernisáž bola zaradená do programu podujatí 22. ročníka filmového festivalu lokálnych televízií Zlatý žobrák. Organizuje ho Mgr. Eva Děkanovská, ktorá je i jeho dlhoročnou  riaditeľkou. Aj vďaka nej bolo otvorenie výstavy zabezpečené na vysokej úrovni. Predstavenie ukážky súčasného umenia Balkánu v Košiciach by nebolo možné ani bez režiséra, dlhoročného pracovníka Rádiotelevízie Republiky Srbskej a zástupcu Združenia filmárov Republiky Srbskej v jednej osobe Snježana Laloviča, ktorý bol hlavným koordinátorom organizovania výstavy za ULJUP.

MILOVNÍCI UMENIA

Združenie milovníkov umenia v Pale je mimovládna organizácia v Republike Srbskej, ktorá bola založená v máji 2014. ULJUP združuje intelektuálov rôznych odborných profilácií (lekárov, novinárov, ekonómov, hudobníkov, maliarov, právnikov...). Sú to prevažne Sarajevčania, ktorí v roku 1992 počas vojny v Juhoslávii museli opustiť svoje mesto. Útočisko našli v mestečku Pale, kde začali nový život. Cieľom Združenia bolo spočiatku uchovanie tradície organizovania maliarskych plenérov, ktoré až do roku 2012 organizovalo mesto Pale. Po tom, čo Združenie prevzalo na seba organizáciu tohto podujatia, začali sa rodiť aj ďalšie nápady. Takto postupne sa začala tradícia podujatí, ktoré mali za cieľ zvyšovanie úrovne kultúrneho života v Pale. Každý rok ULJUP organizuje Art víkendy, ktoré sú venované divadlu, poézii, hudbe a filmu. Hosťami Združenia boli doteraz významné divadelné, hudobné a literárne autority zo Srbska i z Republiky Srbskej. V spolupráci s Múzeom Srbskej pravoslávnej cirkvi ULJUP už druhý ročník participoval na organizovaní podujatia Noc múzeí.

PARAFRÁZA REMARQUA

Samotná výstava prezentuje ukážky moderného srbského výtvarného umenia. Podľa sprievodného textu S. Laloviča sa Združenie milovníkov umenia v Pale prišlo do Košíc predstaviť ako malý, ale činorodý kultúrny srbský spolok, ktorý prináša nový svieži závan pozitívnych vibrácií a otvorenosti k spolupráci so všetkými. Túto ideu odráža aj sám názov výstavy, ktorý parafrázujúc Remarquov román avizuje, že intelektuáli združení v ULJUP-e majú dosť vojny a deštrukcie a volajú po novej ére zmierenia a spolupráce. Na výstave predstavujú práce dvadsiatich dvoch srbských výtvarníkov všetkých generácií zo Srbska, z Republiky Srbskej i Kanady. Väčšinu výstavnej kolekcie tvoria práce akademických maliarov doplnené o diela mladších nádejných autorov. Z techník prevláda olejomaľba na plátne, akryl na plátne a akvarely. Tematicky sú to krajinky či abstraktná maľba.

PRÍŤAŽLIVOSŤ UMENIA

Údaje S. Laloviča doplnil predseda ULJUP-u Dr. Goran Šinik v rámci rozhovoru, ktorý poskytol pre SNN. Na našu otázku, čo ho ako lekára chirurga motivuje k angažovaniu sa v oblasti umenia, uviedol: „V samom združení sú ľudia rôznych profesií a jediné, čo nás spája, je tá láska či vzťah k umeniu a príťažlivosť umenia, jednoducho ľudia podobných názorov sa našli na jednom mieste a rozhodli sa, že založia združenie, aby sme jednoducho uspokojili túto lásku a túžbu po umení, o ktorej rozprávam.“ Goran Šinik na požiadanie SNN potom krátko predstavil výstavu: „Keď sme dohovárali výstavu cez pána Laloviča, ktorý je inak tiež členom nášho združenia, ale ten, žiaľ, pre pracovné povinnosti nemohol tentoraz prísť do Košíc, našou ideou bolo pripraviť výstavu, ktorá by bola istým spôsobom ukážkou, resp. prierezom našich plenérov, a rozhodli sme, že to bude ukážka diel z našich dvoch posledných plenérov. Výstava, ktorú sme doniesli, je zostavená z tridsiatich výtvarných diel maliarov zo Srbska a z Bosny a Hercegoviny. Keď sme rozmýšľali, ako nazveme túto výstavu, náš priateľ Snježan (Lalovič – pozn. autora) si spomenul na známy Remarquov román Na západe nič nové, ktorý sme parafrázovali do podoby Na Balkáne niečo nové. Samotná fráza by mala predstaviť to, čo cítime po všetkých tých turbulentných časoch, ktoré sme zažili v našej blízkej minulosti. To je naša alúzia na povojnové obdobie v našom priestore.“

Na otázku dojmov z Košíc Dr. G. Šinik povedal: „Čo sa týka samotného mesta – to nás v najpozitívnejšom zmysle prekvapilo, staré mestské jadro je veľmi pekné, dokonca môžem povedať, že pre mesto s dvestodvadsaťtisíc obyvateľmi – čo nie je veľkomesto, je toto staré mestské jadro výnimočné. To nie je len môj dojem, ale aj dojem všetkých mojich priateľov zo združenia.“  Výstava srbských výtvarníkov v Košiciach potrvá  do 25. augusta 2016.

Text a foto: Martin JARINKOVIČ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.