Najhorúcejším kandidátom je Marek Maďarič

thumbnail

Slovenské národné noviny sa aktuálne dozvedeli zo zdroja blízkeho Ministerstvu kultúry SR, že najhorúcejší kandidát na post predsedu parlamentu je práve minister kultúry Marek Maďarič. Abdikácia Pavla Pašku na post predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, ako aj miesto poslanca, vysvetlenie jej dôvodov a následné okolnosti vyberania jeho nástupcu nenapovedajú až takú pevnosť a stabilitu, akou sa strana SMER-SD hrdila od svojho vzniku a  akú demonštruje navonok. Bývalá ministerka V. Tomanová verejne vyhlásila, že v strane už nie je taká priateľská atmosféra ako kedysi. Robert Fico avizoval v utorok (18. 11.), že do štyridsiatich ôsmich hodín bude známe meno nového šéfa parlamentu, aj kandidát na podpredsednícky post, ktorý opustila Renáta Zmajkovičová. Nestalo sa, aj keď SMER svojich korunných princov dávno má. V deň uplynutia termínu ho R. Fico posunul opäť, až o raz toľko. Kritizoval pritom médiá, špekulujúce o tom, kto Pavla Pašku nahradí. Označil to za „balkanizáciu slovenskej politiky“. „Tu sa šermuje, manipuluje, mne je niekedy až smutno, čo čítam v novinách, čo sú to tam za hlúposti popísané,“ doplnil.

■ NÁVRAT K ČAPLOVIČOVI?

paška-kachlickyMarek Maďarič by mohol byť prijateľným predsedom nášho zákonodarného orgánu. Je známy kultivovaným vystupovaním, snahou o dohovor, alebo aspoň schopnosťou dialógu, nie je známe, že by podnikal či už otvorene, alebo skryto cez nasadené osoby a subjekty. Čo však o ňom nevieme, je miera jeho vzdoru k podnikateľsky viac orientovanej časti niektorých popredných členov strany SMER-SD. Zaujímavé je, že volá po opätovnom zapojení Dušana Čaploviča do aktívneho politického života. A to krátko po tom, ako tohto ministra strana vymenila za „novú krv“. Mnohí spolustraníci Mareka Maďariča na tento post presadzujú, on zatiaľ odoláva. Viacerí členovia kabinetu nepotvrdili ani nevylúčili medializovanú informáciu, že minister kultúry Marek Maďarič post šéfa parlamentu prijať nechce.

■ ČAKANIE NA MENO

Ak teraz uvedieme, že nové vedenie parlamentu spoznáme až v utorok, máme pravdu, ale z pohľadu čitateľa už sme v minulom čase – vzhľadom na naše výrobné lehoty. „Obávam sa, že to meno budete vedieť definitívne, šumy môžete mať, ale definitívne ho budete vedieť, až keď bude na stôl do národnej rady položený písomný návrh, kto to je,“ povedal predseda strany SMER-SD Robert Fico. Parlament až do zvolenia nového predsedu riadi podpredsedníčka Jana Laššáková. Nie nezaujímavou informáciou tiež je, že kým sa kreuje nové vedenie Národnej rady Slovenskej republiky, rozpadol sa jeden z jej klubov – SDKÚ-DS. Poslanec Martin Fedor totiž opustil rady strany.

 Ivan BROŽÍK ‒ Foto: SNN - Karikatúra: Ľubomír KOTRHA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.