Nebeská rieka Kataríny Vavrovej

thumbnail

Výnimočná výstava v Priestoroch Literárneho múzea SNK v Martine. Priestory Literárneho múzea Slovenskej národnej knižnice v Martine patria až do 15. februára tohto roka výstave malieb, grafík a exlibrisov významnej slovenskej grafičky a ilustrátorky Kataríny Vavrovej pod názvom Nebeská rieka. Výstava zapadá do koncepcie výstavných aktivít SNK, ktorej Literárne múzeum predstavuje tvorbu výnimočných osobností slovenskej výstavnej scény, zvlášť s akcentom na tvorcov krásnej knihy.

Katarína Vavrová (1964) nastúpila na slovenskú výtvarnú scénu začiatkom  deväťdesiatych rokov 20. storočia po absolutóriu na VŠVU v Bratislave, kde bola žiačkou prof. Albína Brunovského. V súčasnosti patrí medzi najvýraznejších predstaviteľov strednej generácie slovenských výtvarných umelcov a jej diela, najmä v grafických technikách ručne kolorovaného leptu a mezzotinty, sú mimoriadne cenené aj v zahraničí a zaraďujú ju k uznávaným  protagonistom magického realizmu.

ŽBLNKOT FANTÁZIE

Názov výstavy Nebeská rieka  je odvodený od rovnomenného názvu knihy srbskej autorky Grozdany Olujić, ktorú v roku 2014 vydalo vydavateľstvo Perfekt. Kniha vyšla s pôvodnými ilustráciami K. Vavrovej. Tie boli témou jej diplomovej práce, žiaľ, v kontexte porevolučných udalostí roku 1989 kniha pripravená  už v tom čase do tlače nešla.

„Mojou veľkou pracovnou motiváciou je pozitívna spätná väzba. Teším sa, že to, čo robím, nerobím nadarmo. Kniha Nebeská rieka bola skutočne vytvorená pred dvadsiatimi piatimi rokmi. Rozprávky Grozdany Olujić sú šperky a sú trochu iné ako tie, ktoré sa píšu dnes. Ich súčasné vydanie by nebolo možné bez prekladu Mirjany Šišolákovej, ktorá ho po dlhé roky uchovala,“ povedala o pozadí výstavy umelkyňa. Nadviazala na ňu prekladateľka rozprávok, keď vysvetlila osud prekladu. „Našiel sa iba vďaka tomu, že som dvadsaťpäť rokov v poličke, kde bol uložený na prieklepovom papieri, neupratovala. Ilustrácie k rozprávkam som videla prvý raz až teraz a musím uznať, že neviem, či by ešte niekto dokázal tak precítiť a výtvarne uchopiť ich hĺbku a osobitosť,“ uznanlivo doplnila M. Šišoláková.

VÝTVARNÁ NÁDHERA

Na výstave sú hlavnými aktérmi väčšiny výtvarných príbehov ženy. Krehké, zranené i zraniteľné. Pôsobivú atmosféru dotvárajú nádherné detaily a  fragmenty architektúr, rastlinných i zvieracích prvkov a zdanlivo všedných atribútov každodenného života, podaných v nevšedných súvislostiach. V maľbách významnú úlohu zohráva i podklad – ručne vyrábaný papier.

„Maliarske a grafické figurálne diela Kataríny Vavrovej reprezentujú vrchol imaginatívno-poetickej línie súčasného moderného slovenského výtvarného umenia. Jej permanentné dialógy o ľudskom odcudzovaní sa a približovaní, o stavoch a poryvoch  duše, zmietanej kolotočom zápasov a pochybností, sú výnimočné a jedinečné,“ uzavrela kurátorka výstavy Danica Lovišková.

Katarína Vavrová sa narodila 23. augusta 1964 v Bratislave. Po absolvovaní Strednej umeleckopriemyselnej školy v Bratislave (1983) študovala v rokoch 1984 – 1990 na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave na oddelení knižnej ilustrácie u prof. A. Brunovského a K. Ondreičku. V roku 1989 absolvovala študijný pobyt na Academia delle Belle Arti v Perugii. Venuje sa maliarskym technikám, voľnej grafike a kresbe. Okrem samostatných výstav (Bratislava, Trenčín, Martin, Holandsko, Turecko, USA, Belgicko, Česká republika, Rakúsko, Japonsko) vystavuje od roku 1989 na spoločných prehliadkach doma i v zahraničí a získala na nich viacero významných ocenení.

Najnovším uznaním jej tvorby je Cena Najkrajšia kniha leta 2014, ktorú získala práve kniha Grozdany Olujić  Nebeská rieka. Autorka žije a tvorí v Limbachu.

 Zuzana STANČÍKOVÁ ‒ Foto: (se)

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.