Nechcú takú pšenicu!

thumbnail

POSTREHY ZO SVETA

Ako nedávno oznámil nemecký týždenník Der Spiegel, po náleze geneticky modifikovaných rastlín v USA skúma nemecké spolkové ministerstvo poľnohospodárstva možnosť zakázať dovoz americkej pšenice. Prednedávnom totiž  v Spojených štátoch amerických informovali o tom, že vo výsevoch našli dvadsaťdva odrôd pšenice, ktoré sa po genetickej manipulácii stali odolné proti postrekovému prostriedku Glyphosat. Tento druh nebol nikdy úradmi USA povolený.Agrárny koncern Monsanto k tomu dodal, že rastliny pochádzajú zo starých pokusov firmy na voľnom poli.  Japonsko hneď na to zakázalo dovoz pšenice z USA. Podľa nemeckého ministerstva poľnohospodárstva požiadala Európska komisia americké úrady o poskytnutie vhodného testovacieho postupu, ktorým by mohli skúmať príslušnú genetickú zmenu. Nemecká Strana zelených žiada zákaz geneticky modifikovaných rastlín pre celú Európsku úniu. „Národné zákazy nestačia, lebo štátne hranice práve v Európe nezabránia presunom rastlín ani tovaru. Pokusy na voľnom poli sú spojené s rizikom rozšírenia, čo je nepredvídateľné a môže byť politicky nezodpovedné.“ Rovnako by nemalo byť povolené pestovanie takýchto rastlín na výskumné ciele, uvažuje  nemecká spolková vláda.


Odpor narastá

Migračná politika kancelárky Angely Merkelovej má podporu aj nemeckej parlamentnej strany Die Linke (Ľavica). Hlavným odporcom jej politiky je nedávno sformovaná a stále napredujúca Alternatíva pre Nemecko (AfD). Šéfka frakcie Die Linke Sahra Wagenknechtová však čoraz častejšie hovorí o migrantoch v Nemecku rovnakým jazykom ako AfD, konštatuje Der Spiegel. Wagenknechtová pritom nie je len tak hocikto. Nijaká nemecká politička nie je tak často v diskusných reláciách ako ona. V rebríčku obľúbenosti politikov, zostavovaných spomínaným časopisom, je aktuálne  na 14. priečke pred mnohými ministrami. Aj keď má nálepku ľavičiarky, pokiaľ ide o jej predstavy, ako aj v tomto prípade, nedbá na stranícku líniu. Nedávny teroristický útok v nemeckom meste Ansbach, kde sa odpálil sýrsky útočník, dala do spojitosti s migračnou politikou kancelárky a hovorila o „nebezpečnom potenciáli”, ktorý sa musí eliminovať, aby sa „ľudia v našej krajine mohli opäť cítiť bezpeční”. Za tieto výroky ju na tlačovej besede kritizoval jej kolega v Die Linke Harald Petzold. Ten sa naopak migrantov zastáva: pomáha im v úradných záležitostiach, navštevuje ich ubytovne, venuje časť svojich poslaneckých diét na pomoc utečencom. Podľa neho šíri Wagenknechtová takýmito vyjadreniami strach a on si neželá, aby sa Die Linke stala ľavicovým variantom AfD. Preto podpísal výzvu, ktorá koluje v straníckych kuloároch proti Wagenknechtovej – nie je to totiž prvý raz, keď sa postavila proti výraznému vítaciemu kurzu migrantov vo vlastnej strane. Wagenknechtová opakovane presviedča, že závery strany nie vždy rešpektuje, pretože sa riadi najmä názormi bežných ľudí. Tie viac zodpovedajú jej presvedčeniu, ktoré je blízke ľavicovému nacionalizmu.

Ivan LUŽÁK



1 Komentár

  • September 11, 2012 - 7:17 pm I love your site~~your blog~~with so many beautiful and amazing pictures in your page~~~you know the point is that your stylish writing is helpful ~

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.