Neľahký návrat detí ku knihe

thumbnail

Na Slovensku vzniklo z iniciatívy vlády centrum na podporu čítania detí. Úroveň čitateľskej gramotnosti slovenských detí je nedostatočná. Konštatuje to ministerstvo kultúry, ktoré chce s týmto problémom viac a účinnejšie pomôcť ministerstvu školstva. Práve preto vláda schválila vznik centra na podporu čítania detí. Jeho cieľom má byť podpora čítania a čitateľskej gramotnosti detí prednostne predškolského veku, mladšieho a staršieho školského veku. Počítače, notebooky, tablety a inteligentné smartfóny. K tomu počítačové hry od výmyslu sveta a najmä internet. Obrovský digitálny priestor plný informácií a zábavy, filmov, hudby, klipov a rôznych videí. Nečudo, že pre mladú a najmladšiu generáciu kniha ako nosič poučenia a zábavy prudko stráca v poslednom desaťročí na popularite.

ČÍTANIE UPADÁ

Už niekoľko rokov sa aj na Slovensku podobne ako vo všetkých vyspelých štátoch uskutočňujú výskumy čitateľskej gramotnosti u detí. Výsledky sú alarmujúce a minister kultúry Marek Maďarič sa k nim vyjadril realisticky: „Rôzne prieskumy, analýzy hovoria o tom, že v Európskej únii každé piate dieťa má problémy s čítaním a Slovensko sa v týchto rebríčkoch umiestňuje v spodnej polovici.“ Minister inicioval na danú tému zasadnutie vlády, po ktorom uviedol: „Hoci hlavná ťarcha v oblasti schopnosti detí čítať leží na ministerstve školstva, rezort kultúry tiež cíti určitú spoluzodpovednosť, pretože pracujeme s literatúrou, podporujeme literatúru a myslíme si, že vieme prispieť k tomu, aby sa schopnosť čítania zlepšila.“ Keďže na rozdiel od viacerých krajín západnej Európy, ale aj ďalších krajín mimo EÚ nemá podľa ministerstva kultúry Slovensko vypracovaný účinný systém podpory čítania, vznikla iniciatíva založiť Centrum literatúry pre deti a mládež a podpory čítania. V dnešných dňoch je už jeho fungovanie realitou.

SÍDLO V BIBIANE

Koncepcia rozvoja kultúrnych a čitateľských kompetencií detí prostredníctvom kultúrnej výchovy, predložená ministrom kultúry Marekom Maďaričom, určila, že od prvého januára 2018 vzniklo v rámci rezortnej organizácie Bibiana Centrum literatúry pre deti a mládež a podpory čítania. Jeho cieľom má byť podpora čítania a čitateľskej gramotnosti detí prednostne predškolského veku, mladšieho a staršieho školského veku. „Schopnosť čítania, najmä s porozumením, nie je len kultúrna schopnosť, ale ona doslova aj predurčuje možno i úroveň demokracie, to, ako ľudia sú alebo nie sú manipulovateľní, ale má aj vplyv ekonomický, pretože je čoraz viac potrebné aj v jednoduchších prácach dokázať čítať nielen mechanicky, ale i s porozumením,“ odôvodnil minister svoju iniciatívu pri otváraní centra.
Podľa Maďariča má za úlohu vyvíjať nové inovatívne formy podpory čítania, pričom  pri svojej činnosti sa sústredí najmä na odbornú, konzultačnú a metodickú oblasť v otázke čitateľskej gramotnosti detí. Koordinovanie jeho aktivít bude mať zo začiatku na starosti jeden odborník – zamestnanec Bibiany, ktorý si postupne vytvorí svoj tím.

KNIHA PREŽIJE

V našom bytostnom záujme je, aby deti a mládež častejšie siahli po kvalitných knihách. Bibiana aj predtým pomerne intenzívne spolupracovala s vydavateľmi, autormi a ilustrátormi detských kníh, a tak  nové centrum pri Bibiane – medzinárodnom dome umenia pre deti v Bratislave, je takpovediac zastrešením všetkých týchto aktivít. Ročný rozpočet centra je zatiaľ osemdesiatpäťtisíc eur, no spolu s rastom počtu podujatí sa zrejme bude zvyšovať. Ako odznelo pri otváraní: „Centrum nemá ambíciu metodicky usmerňovať knižnice ani ich činnosť, čo patrí do kompetencie Slovenskej národnej knižnice v Martine. Bude však tak ako doteraz Bibiana poskytovať aj knižniciam možnosť využívať aktivity na podporu čítania a zúčastňovať sa na programoch, ktoré bude centrum pripravovať.“

Zriadením centra v Bibiane sa  posilní spojenie literatúry, ilustrácie a divadla a vytvorí sa jednotná platforma na výchovu detí vo všetkých oblastiach umenia. Jeho náplňou má byť aj umelecká, vzdelávacia a vydavateľská činnosť, medzi iným má organizovať vlastné programy zamerané na kultúru čítania. Tiež má využiť už existujúce podujatia a časopis Slniečko určený žiakom prvého až piateho ročníka základných škôl na formovanie vzťahu detí k literatúre a ilustráciám.

Alexander GOCZ – Foto: archív SNN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.