Neoliberálni protislovenskí radikáli si založili noviny

thumbnail

Na slovenskom mediálnom trhu sa objavil (staro)nový Denník N. V októbri minulého roku sa na zdanlivo pokojnej hladine slovenského mediálneho prostredia zdvihla riadna vlna, pripomínajúca takmer historické (či hysterické) cunami. Nemecký akcionár denníka SME, hlavnej mienkotvornej bašty proamericky orientovaných neoliberálov, sa rozhodol predať päťdesiatpercentný podiel v Petit Presse dcérskej firme agentúry SITA spoločnosti NAMAV, pričom peniaze na obchod poskytla finančná skupina Penta.

Samozrejme že nielen na stránkach Sme, ale aj v ostatných médiách, vrátane internetových, sa ozvali hlasy, že oligarchovia si začínajú skupovať médiá. Vedenie redakcie na čele so šéfredaktorom Matúšom Kostolným protestovali proti tomu, aby sa investorom vydavateľstva stala Penta, ktorá je spájaná s údajným spisom Gorila. Padali hrozby výpoveďou a silné slová, ktoré sa dali zastrešiť sloganom: Nedajme sa opentiť. Dnes je už po mediálnej búrke. Sme pokračuje s novou šéfredaktorkou Beatou Balogovou, ktorá prišla, čuduj sa svete, z The Slovak Spectator a z odídencov vznikol nový mediálny projekt Denník N.

S OLIGARCHMI PROTI OLIGARCHOM

Keď nemecký akcionár Rheinesche Post prejavil vôľu predať svoj podiel vo vydavateľstve Petit Press, teda v Sme, viedla ho k tomu zrejme obchodnícka úvaha. Zlaté časy výnosov na reklamnom trhu médií v bývalých postkomunistických krajinách sa aj vinou krízy skončili. Čoraz viac médií sa pomaly, ale isto prepadá do červených čísel a nemeckí akcionári to neradi vidia. Denník má totiž dve funkcie. V prvom rade generovať zisk a v druhom rade ovplyvňovať verejnú mienku. Nemeckým spolumajiteľom išlo evidentne o prvú z menovaných funkcií. Keďže takzvaní odídenci avizovali veľmi rýchlo projekt Denník N, bolo jasné, že majú investora, a čochvíľa sa vykľulo šidlo z vreca. Slovenský počítačový gigant Eset, ktorého traja majitelia sa môžu hrdiť každý s oficiálne uvádzaným majetkom takmer štvrť miliardy eur. Majetkovo teda Denník N ovládajú vlastníci Esetu, ktorí spolu  vlastnia päťdesiatjeden percent. Tento podiel nadobudli za investíciu 1,2 milióna eura. Zvyšných štyridsaťdeväť percent sa má rozdeliť medzi zakladateľov a pracovníkov redakcie. Žeby sa dotyční počítačoví a finanční žraloci rozhodli z vlastných financií dotovať liberálny a proamerický denník kvôli pluralite na mediálnej scéne? Prípadne dúfajú v oživenie reklamného trhu? A či majú pred blížiacimi sa voľbami úplne iné záujmy? A čo nato redaktorské slzy, že oligarchovia ovládajú médiá? Nie sú majitelia Eset oligarchovia? Podľa výšky ich osobných účtov áno...

POPREDNÍ ĽUDIA Z POZADIA

Na Denníku N je svojím zložením najzaujímavejšia jeho redakčná rada. Tvorí ju sedem členov. Poradca prezidenta Kisku Martin Bútora, bývalý šéfredaktor denníka SME Martin M. Šimečka, organizátor festivalu Pohoda Michal Kaščák, psychiater a spisovateľ Péter Hunčík, zakladateľ internetového kníhkupectva Martinus.sk  Michal Meško, dramaturgička Zora Jaurová a advokátka Eva Kovačechová. Martin Bútora je neoficiálne označovaný za sivú eminenciu Prezidentského paláca. Na vraj apolitickom festivale Pohoda, ktorému šéfuje Michal Kaščák, sa pravidelne objavovali a objavujú politici typu Havel, Dzurinda, Radičová, Snopko a naposledy aj bývalý arcibiskup Bezák. Redakcia má 46 redaktorov. Napospol ide o ľudí, ktorí z takzvanej liberálnej platformy kritizujú všetko slovenské, prípadne kresťanské, a velebia multikulturalizmus, LGBTI hnutie a globalizáciu. Ako vidno, na liberálne proeurópske a najmä proamerické projekty sa financie nájdu obratom ruky. Na proslovenské, založené na kresťanskom a sociálnom povedomí, sa musia Slováci vyzbierať sami. Ostatne, na internete si už nový denník vyslúžil aj nové ľudové označenie:  Debník Nenávistný. Svoju finančnú silu Denník N prezentoval aj veľkolepou bilbordovou kampaňou vo februári a marci po celom Slovensku a dennodennými inzerátmi vo vysielaní rozhlasovej časti RTVS.  Otáznou je ekonomický profit z tohto projektu, lebo čitateľská podpora týchto médií sa nateraz rozdelí medzi denník SME a N a onedlho aj medzi ďalší vraj-konzervatívny denník, ktorý majú založiť redaktori z okolia portálu postoy.sk.

médiáPodľa informácií denníku spriazneného webu omediach.com je redakcia Denníka N zložená zo známych mien protislovenských neoliberálnych radikálov – inak väčšinou neznámych publicisticky a literárne nevýrazných mien  ako:  Matúš Kostolný – šéfredaktor, Konštantín Čikovský – zástupca šéfredaktora, komentátor, Juraj Javorský – zástupca šéfredaktora, komentátor, Marek Chorvatovič – vedúci editorov a reportérov a radoví redaktori Tomáš Gális, Peter Morvay, Jana Shemesh , Jana Čevelová, Denisa Čimová, Juraj Koník, Roman Pataj, Oliver Rehák, Mirek Tóda, Marek Bažík, Tomáš Benedikovič, Mária Benedikovičová , Juraj Čokyna , Matej Dugovič , Veronika Folentová , Jana Németh, Daniela Krajanová , Marianna Onuferová , Miro Kern , Martina Pažitková , Veronika Prušová, Rudolf Sivý, Karol Sudor, Dana Sudorová , Vladimír Šimíček, Vladimír Šnídl, Monika Tódová , Tomáš Vasilko , Martin Šútovec , Rado Augustín , Andrej Sarvaš , Filip Struhárik , Soňa Ševčíková , Ondrej Ivánek . Lukáš Fila , Tomáš Bella , Jana Brisudová , Jakub Kostolný , Ondrej Starinský , Miro Čevela, Miloš Krekovič , Daniel Vražda .

Podľa diskusie medzi slovenskými vydavateľmi zverejnenej na sme.sk - dosahuje predajnosť Denníka N okolo 3000 kusov, čo je žalostne málo na mainstreamový denník, ktorý sa chcem presadiť v konkurencii. Čiže štart im jednoducho nevyšiel.

Alexander GOCZ - Karikatúra: Peter GOSSÁNYI

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.