Nezabúdajú na svojho  literáta

Obec Rakovnica, ktorá leží v západnej časti Rožňavskej kotliny, mala a má obyvateľov, ktorí významnou mierou prispeli k šíreniu jej dobrého mena. V miestnej Sieni slávy sú ich fotografie. Jedným z nich je Ondrej Žúdel, básnik, spisovateľ a aforista, od úmrtia ktorého uplynulo desať rokov. Zároveň si jeho krajania pripomenuli aj jeho nedožité sedemdesiate piate výročie narodenia.

Zanietení matičiari na čele s K. Nociarovou a Mgr. M. Sabovou za spolupráce žien zo ZPOZ-u na čele s M. Leštákovou a B. Ďuránovou pripravili 5. februára pekné spomienkové popoludnie v klubovej miestnosti, na ktorom privítali pracovníkov D MS v Rožňave Ing. Z. Halkovú a Bc. M. Ladu, poslancov obecného zastupiteľstva Ing. M. Genčiovú, Ing. M.  Genčiho , O. Doboša, predsedu SZPB Ing. O. Lorka a všetkých prítomných. Dobrá myšlienka oslovila aj predsedníčku MO MS v Rožňavskom  Bystrom  M. Molnárovú a členku Z. Tomkovú, ktoré sa na podujatí tiež zúčastnili. Počas neho prítomní načreli do autorovej poézie, próz aj aforizmov.  Jednotlivé ukážky prezentovala Mgr. M. Sabová, ktorá pripravila aj výstavku diel literáta. Zaujímavá bola tiež diskusia. V nej okrem znalca literátovho života profesora J. Fabiána vystúpili viacerí prítomní. Zhodli sa na tom, že O. Žudel  bol človek plný energie a tvorivých síl. Námety čerpal priamo zo života, z osobných i zo sprostredkovaných zážitkov. Stretnutiu dominovali spomienky na nášho spisovateľa, ale zazneli aj vtipné príhody. A keďže nechýbalo občerstvenie, čas pohodovo plynul. Vydarená akcia inšpirovala organizátorov, aby takéto stretnutia robili aj naďalej a častejšie.

 Dr. Mgr. Jozef SABO, CSc., Rakovnica



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.