Neznalosť zákona neospravedlňuje ani novinárov

thumbnail

Energetická kríza nemá prečo byť

Štvrtok štrnásteho augusta bol zaujímavý deň. A z pohľadu krízy na východnej Ukrajine aj o čosi zaujímavejší ako po mnohé dni predtým. V Kyjeve prijali sankcie proti Moskve a v Moskve zas proti Kyjevu. Nateraz najtvrdšie. Aj najvážnejšie. Dotknú sa možno prepravy ropy, plynu a uhlia.

Štvrtok štrnásteho augusta sa takmer vo všetkých večerných hlavných spravodajských reláciách u nás pred očami verejnosti očividne páchal trestný čin. Niektorí moderátori a moderátorky tak dokonca robili s úsmevom... K naplneniu skutkovej podstaty tohto trestného činu došlo šírením správy o tom, že v zime nebude mať Slovensko plyn. Pýtam sa, aká je to novinárska profesionalita? Vo štvrtok štrnásteho augusta mal predseda vlády mimoriadne rokovanie s energetikmi, zjednodušene napísané. Jeho výsledok je asi takýto. Plynu máme v podzemných zásobníkoch na niekoľko mesiacov, reverzným tokom dokážeme zo západného smeru na Slovensko dodať trojnásobne vyšší objem plynu, ako bežne denne spotrebúvame. A to ešte sme schopní denne pokrývať asi štyridsať percent spotreby plynu na Ukrajine. Toľko k tomu plynu, ktorý „nebude“.

S ropou to nie je oveľa komplikovanejšie. Aj keby sa jej dodávky pre Európu zastavili, čo vylučuje tak ruská, ako aj ukrajinská strana, naše zásoby umožňujú plynulú výrobu ropných produktov na najmenej tri mesiace s možnosťou až šesť mesiacov. Lenže už koncom roka má byť ropovod ADRIA z južnej vetvy funkčný natoľko, aby dokázal pokryť našu prípadnú dennú potrebu. Ale – opäť aj ruská, aj všetky zúčastnené strany tvrdia, že keby došlo k najhoršiemu, Európa bude dostávať ropu severnou vetvou cez Bielorusko, Poľsko s opätovným napojením na ropovod Družba. A je tu ešte uhlie. Je síce pravda, že ťažba v Doneckej oblasti je chaotická, ale to je len percento z celkovej ťažby na Ukrajine. A máme tu ďalšie „navyše“ ‒ navyše Poľsko deklarovalo, že je schopné pokryť akékoľvek výpadky dovozu uhlia z východného smeru vlastnou ťažbou. A to pre celú Európu. Takže ak sa vrátime k večernému spravodajstvu zo štvrtka štrnásteho augusta, potom môže ísť iba o hlúposť, neznalosť alebo o zámerné šírenie poplašnej správy. Alebo o kombináciu tohto všetkého, a to je, žiaľ, katastrofálny obraz našich médií.

(ib) – Karikatúra: A. MIŠANEK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.