Nie je vždy pravda, čo píše Pravda

VŠIMLI SME SI

V denníku Pravda nás 22. júla zaujalo avízo na článok vo vnútri čísla (na str. 36 a 37) Cvičím a chodím na univerzitu – Joe Veselský čoskoro oslávi 97 rokov a je najstarším Slovákom, ktorý žije v zahraničí.

Obsiahly rozhovor vo vnútri čísla opakuje, že Joe Veselský, rodák z Trnavy, ktorý šesťdesiatsedem rokov žije v írskom Dubline a volajú ho otec Slovákov, je nielen najstarším Slovákom, ktorý žije v Írsku, ale so svojimi deväťdesiatimi siedmimi rokmi je aj vôbec najstarším Slovákom v zahraničí. S autorom možno skutočne súhlasiť, že vitalita tohto Slováka je malý zázrak prírody... Pokiaľ však ide o ligu dlhovekosti, v ktorej želáme J. Veselskému všetko najlepšie, pravdou, ktorá by mala byť pravdou aj pre Pravdu, je, že najstarším Slovákom v zahraničí je zrejme Detvanec Imrich Kružliak, po vzniku Slovenskej republiky známy aj ako jeden z poradcov prvého prezidenta Michala Kováča, predtým ako dlhoročný redaktor americkej rozhlasovej stanice Slobodná Európa, o. i. dlhoročný člen Matice slovenskej. Vlani sa dožil storočnice v Mníchove, čo sme viac ráz uviedli aj na stránkach matičného týždenníka. Imrich Kružliak sa tam dostal po tom, čo ho v roku 1948 prepustili z väzenia a vzápätí pred ďalším procesom utiekol do zahraničia. Dnes už ťahá stoprvý rok. Možno by stálo za to porátať všetkých dlhovekých Slovákov v zahraničí a v každom prípade zaželať dlhovekosť všetkým – doma i za hranicami.

Dušan D. KERNÝ

Foto: archív SNN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.