Niet nad skúsenosť

thumbnail

Odchádzajúci prezident Ivan Gašparovič vo svojom rozlúčkovom prejave kritizoval súčasnú mamonársku spoločnosť a upozornil, že je to bohatstvo ducha, čo prináša človeku skutočnú slobodu. Nastupujúca hlava štátu Andrej Kiska, ktorý sa k úradu dostal zásluhou miliónov vložených do volebnej kampane, sa počas svojej inaugurácie vyjadril, že chce dať Slovensku takú víziu, ktorá by nadchla všetkých. Kiskovo vyjadrenie je však na úrovni kedysi populárnej piesne Karla Gotta Hej, páni konšelé, já by chtěl na zemi ráj...

Ak spolupráca bývalého prezidenta s vládou Slovenskej republiky bola v podstate bezproblémová, sú vážne obavy, ako budú v nových pomeroch vychádzať nový prezident a premiér Robert Fico. Súčasný predseda vlády je v politike štvrťstoročie, pozná jej zákernosti, vie vybrať tú správnu cestu a hľadieť na blaho štátu. Najnovšie to ukázal odmietnutím novej doktríny hlavného veliteľa NATO Rasmussena, ktorý vyzval na nové kolo zbrojenia a na spustenie novej studenej vojny. Ficove argumenty sú logické. Ak sme ešte prednedávnom odušu zbrojili a brojili proti rozpínavosti USA, dnes je tu výzva rovnako srdnato zbrojiť a brojiť proti Ruskej federácii. Pohybujeme sa tak medzi dvoma extrémami, čo je absurdné.

„Nebudeme predsa ako barani vrtiac chvostom strkať hlavu do chomúta nového kola zbrojenia, keď sa tým obohatí dakto úplne iný,“ povedal premiér Fico. Prezident Kiska ako vrchný veliteľ našich ozbrojených síl má iný názor – hovorí o vojenskej intervencii v Ukrajine a trvá na zvýšení rozpočtu na zbrojenie. Nový strach z Ruska rozhodne nie je to, čo by našu spoločnosť primárne znepokojovalo ako prezidenta Kisku. Ekonomická kríza nám priniesla stopäťdesiattisíc nezamestnaných a náš štát sa musí vyrovnať najmä s tým. A. Kisku netrápi kríza, postavenie eura, či ako zabezpečíme hospodársky rast, ale to, s čím vyrukoval Rasmussen. Všetko to vychádza z Ukrajiny, ktorá prešla veľkými eskapádami – tie si však zapríčinila sama a sama si musí vyriešiť svoje vnútorné veci. Cesta do EÚ nie je ľahká, a nie je to až taký raj, ako sme si aj my predstavovali. Ukrajina má svoje euforické videnie. Preto rinčia zbrane. Robert Fico rinčanie zbraní odmieta, je za diplomatické riešenie. A v tom by mal spočívať náš postoj ako malej krajiny.

Peter JÁNOŠÍK

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.