Nová veľká americká hra o Rusko

thumbnail

Z Washingtonu prichádza zatiaľ viac inscenácie ako politiky. Nástup nového prezidenta USA priťahuje viac pozornosti, ako to býva pri zmene v najmocnejšom a najvplyvnejšom úrade na svete zvykom. Nie preto, že Amerika bude meniť svet, ale preto, že jej nový prezident Donald Trump vstúpil do pomerov zmeneného sveta a samotných USA. Prezident Trump sa kriticky vyslovil voči politike najvplyvnejšieho štátu Európy, voči nemeckej kancelárke, voči Európskej únii samotnej, ako aj voči najväčšej vojenskej organizácii súčasného sveta – Severoatlantickej aliancii NATO.  Otvorene hovoril tak o zastaraných koncepciách NATO, ako aj o nedvižnosti Európskej únie. Trumpova „glasnosť“ – priame pomenovanie problému – znamená, že v kolosoch, ako sú  EÚ a NATO, je nevyhnutná prestavba, „perestrojka“. A to je, ako vieme, rizikový proces.

Pre Slovensko to môže znamenať rýchlo a jednoznačne sa rozhodnúť, bez ohľadu na to, či Trumpa a jeho perestrojku niečo zabrzdí, posilniť si svoju pozíciu v NATO priblížením sa k výdavkom dve percentá z národného produktu na NATO. A to aj keď vieme, že sú to výdavky na najvyzbrojenejšiu organizáciu sveta. Lenže bez ohľadu na zmenu vo Washingtone tlak na dve percentá už dlho nepoľavuje. Severoatlantická aliancia NATO a Európska únia, tieto nepružné kolosy, doteraz v podstate presadzovali americké záujmy. Dnes je na stole ešte málo reálnych faktov, ktoré by umožnili posúdiť rozsah zmeny.

■ POKUTY A MILIARDY

Na druhej strane  Trumpov izolacionizmus môže znamenať, že tak ako zrušil transázijskú globálnu dohodu, tak nedôjde ani k utajovanej a masívne kritizovanej dohode o otvorenom obchode a investíciách medzi EÚ a USA. Za tú sa stavali všetci neoliberáli v Únii i na Slovensku. USA chcú teda s každým štátom rokovať osobitne v zmysle Trumpovho hesla Amerika First– v prvom rade Amerika. To tiež neveští nič dobré. Už Trumpov predchodca Barack Obama sa ukázal za osem rokov prezidentovania ako presadzovateľ globálneho kapitalizmu a vyviedol USA oveľa lepšie z globálnej krízy, než to urobila EÚ v Bruseli. Ale v jeho rámci aj nastoľoval americký právny systém vo svete v mene boja proti korupcii, porušovaniu sankcií či ekologických pravidiel. Časť toho vidíme aj na Slovensku, keď nevládne organizácie kádrujú transparentnosť vlády. V celoeurópskom meradle však rozličné podniky v EÚ za niekoľko minulých rokov zaplatili rozličným inštitúciám v USA takmer dvadsaťpäť miliárd dolárov a ak k tomu prirátame osobitne pokuty pre európske banky, tak je to dovedna štyridsať miliárd dolárov. A v tom ešte nie sú zarátané pokuty širokej verejnosti známeho Volkswagenu alebo pokuty švajčiarskych bánk či nemeckej Deutsche Bank vo výške 7,2 miliardy dolára. Táto obrovská korisť sa delí medzi rozličné inštitúcie USA, ako aj medzi plus mínus jeden milión právnikov, súčasť deregulovaného finančného sveta v posledných dvadsiatich piatich rokoch. Podstata však spočíva v tom, že v mene boja proti korupcii sa presadzuje anglosaský právny systém v ostatnom svete, Európu nevynímajúc. Tu ani Trump nebude chcieť zrejme nič meniť.

NOVÁ VEĽMOC 

Dnes je to nová veľmoc Čína, ktorá je obhajcom voľného obchodu, po prvý raz Číňania protirečia USA v otázkach globálnej ekonomiky, globálneho trhu v časoch krízy. Za potlesku ostatného sveta Peking poučuje Trumpov Washington. Ale došlo aj k bezprecedentnému „lobovaniu“ – ukrajinský prezident Porošenko ako prvý a jediný európsky prezident požiadal najvyššieho čínskeho predstaviteľa o pomoc pri „zastavení ruskej agresie proti Ukrajine“. Je to po prvý raz, čo je čínsky prezident Si Ťin Pching vystavený požiadavke aktívne zasiahnuť v európskych záležitostiach a proti Rusku. A tu sme pri toľko diskutovanej otázke vzťahu USA prezidenta Trumpa k Rusku prezidenta Putina. Predchádzajúca administratíva USA nielenže podporovala Ukrajinu, ale aj označila súčasné Rusko za najväčšiu hrozbu pre svetový poriadok,  Moskva priamo ohrozuje Európsku úniu, skúša, kde sú slabé miesta európskych, západných národov. Pritom dobré fungovanie Európskej únie je pre USA a ich bezpečnosť rozhodujúce. Krátko pred januárovým odchodom z úradu viceprezident Joe Biden vyhlásil: Rusko je najväčšia hrozba. Doterajšia politika USA nebola len ideologicky motivovaná. Podľa popredných ruských liberálov, kritikov vládnej politiky sankcie proti Rusku majú predovšetkým oslabiť Rusko. A následne jeho obranyschopnosť v krátkom časovom horizonte – do roku 2020. Nesúvisia teda s otázkou Krymu, jeho prinavrátením. Ruský rezervný fond klesol v priebehu roka z päťdesiat na šestnásť miliárd dolárov, teda o šesťdesiatosem percent. Nedotknutý zostal len Fond národného blahobytu, ale jeho sedemdesiatdva miliárd je poduškou záchrany tak na dva-tri roky. Rusko je „vyhladované“ po zahraničných investíciách a príleve kapitálu, po návrate do kolobehu medzinárodného finančného sveta tak, ako to bolo pred sankciami.

■ LÁKAVÉ RUSKO

To otvára nové možnosti, napríklad aj pre spoločnosť Exxon, ktorá už raz mala na dosah, priam vo vrecku, najväčšiu ruskú ropnú spoločnosť a jej bývalý riaditeľ je dnes v administratíve prezidenta Trumpa ministrom zahraničných vecí. Toto je v tieni médií, dominujú informácie, že dostal ruské vyznamenanie. Hra o Rusko je však oveľa väčšia. S tým sa po nedávnom stretnutí Valdajského klubu s prezidentom Vladimírom Putinom vrátil do Bratislavy Ján Čarnogurský. V celej veľkej hre o Rusko môže ísť najmä o to, aby sa ČĽR nestala dominantná vo vzťahu s Ruskou federáciou, ale naopak aby USA hrali aktívnu úlohu v trojuholníku Peking – Moskva – Washington, a tak zabránili mocenskej závislosti Moskvy a Pekingu. Aj keď je všetko nejasné a plné rizík, jedno je isté: množstvo liberálov v Putinovom okolí sa radšej bude uchádzať o priazeň Washingtonu, a predovšetkým o normálne vzťahy so štátmi Európskej únie. Ťahať Peking do riešenia európskych záležitostí a do toho, aby uzemnil Moskvu, dnes môže chcieť nejaký ukrajinský politik, ale tu ide možno o nové formovanie politiky voči svetovej veľmoci, akou je Čína, o formovanie vzťahov veľmocí bez doterajšej podoby konfrontácie.

           Dušan D. KERNÝ - Karikatúra: Ľubomír KOTRHA

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.