Nové podmienky štátu na investičné stimuly

thumbnail

Mýtus o výhodnej a lacnej pracovnej sile na Slovensku sa končí. Pre investorov bolo doteraz mimoriadne výhodné podnikať na Slovensku za absolútne minimum mzdových nákladov, dostupnú lacnú pracovnú silu a predávať produkciu za európske či svetové ceny. To však je už minulosť. Investičné stimuly od štátu majú nové podmienky. A Slováci už tiež nechcú pracovať za žobrácke mzdy, radšej odchádzajú za prácou do zahraničia. Nový zákon o regionálnej investičnej pomoci je nástroj, ktorý má postupne zabezpečiť, aby sa zo Slovenska stala moderná ekonomika s vysokou pridanou hodnotou. Zaraďujeme sa medzi krajiny, ktoré majú v oblasti investičných stimulov najmodernejšiu legislatívu.  V tomto roku čakáme hospodársky rast na úrovni okolo štyroch percent. „Ak napríklad ponúkne investor v danom okrese vyššiu mzdu, ako je priemerná mzda v danom okrese, tak aj tá podpora zo strany štátu bude vyššia,“ vysvetlil parlamentom najnovšie schválený návrh predseda vlády Robert Fico. Naopak, ak investor bude mať záujem ponúkať iba minimálnu mzdu, nijakej podpory od štátu sa nedočká. Aj preto sa očakáva vyšší a dynamickejší rast pridanej hodnoty v celoslovenskom meradle.

■ INVESTIČNÍ ČAKATELIA

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) pracuje v tomto období na asi stovke investičných projektov. Ak by sa ich podarilo doviesť do úspešného konca, teda k spusteniu produkcie, išlo by o ekonomický efekt asi päť miliárd eur.  Ministerstvo hospodárstva informovalo, že ide o investorov z celého sveta z automobilového, zo strojárenského či z elektrotechnického priemyslu, ako aj z oblasti cestovného ruchu. Dve tretiny týchto investícií by mali smerovať na východ a stred Slovenska. Polovica do najmenej rozvinutých okresov.

„Zmysel investičnej pomoci sa mení v tom, že sa bude presúvať od západu na východ, od priamych k nepriamym investičným stimulom. Čím bude investícia viac na východ, tým ju viac vieme podporiť. Zároveň máme záujem, aby nebola v priamej peňažnej forme, ale vo forme daňových úľav,“ vysvetlil zámer minister hospodárstva Peter Žiga. Pritom už vlani sa pomer nepriamych investičných stimulov začal zväčšovať; v roku 2017 dosiahol už viac ako päťdesiat percent.

■ OPTIMISTICKÉ VYJADRENIA

SARIO je v oficiálnych vyjadreniach mimoriadne optimistická. Podľa jej generálneho riaditeľa Róberta Šimončiča „je v súčasnosti reálnych už osemdesiat investícií v celkovej hodnote štyri miliardy eur. Je záujem o tie s vyššou pridanou hodnotou. Postupne narastá nielen počet projektov, počet pracovných miest, ale aj kvalita investičných projektov“, informoval. Dodajme, že tretina z rozpracovaných projektov je s vyššou pridanou hodnotou.

Pri poskytovaní investičnej pomoci sa oproti súčasnosti zavádzajú tieto zmeny: vypustenie požiadavky na tvorbu pracovných miest v priemyselnej výrobe; v oblasti technologických centier a centier podnikových služieb nahrádza podmienku zamestnania podielu vysokoškolsky vzdelaných ľudí podmienka vyplácania vyšších ako priemerných miezd v danom okrese. Výraznou zmenou je tiež úprava, aby sa investičný zámer uskutočnil na jednom mieste. Zákon v prípade, že vstúpi po zvyčajných procedúrach do platnosti, ďalej prináša sprísnenie hodnotenia investičných zámerov, sprehľadnenie podmienok poskytnutia investičnej pomoci, sprísnenie podmienok ich plnenia a presné definovanie krokov orgánov štátnej správy v prípade zistenia ich porušenia. Poskytovanie investičnej pomoc sa má hodnotiť pravidelne raz za rok.

Štefan ZLATOŠ - Foto-zdroj:internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.